Fortsatt usikkerhet rundt MP3-lov

Arbeiderpartiet kan ikke bestemme seg for eller imot MP3-loven og nå utsettes avgjørelsen.

Arbeiderpartiet kan ikke bestemme seg for eller imot MP3-loven og nå utsettes avgjørelsen.

digi.no omtalte i mars et stortingsflertall mot det såkalte Infosoc-direktivet, som blant annet forbyr tillater kopiering av CD-er man selv har kjøpt til MP3-spillere.

Frps mediepolitiske talsmann og saksordfører for åndsverkskomiteen, Ulf Erik Knudsen er klokkeklar på å videreføre dagens rett til såkalt privat kopi, selv om det betyr at man må bryte kopisperrer. FrP fikk i mars støtte fra både SV og AP og hadde dermed et flertall til å nedstemme regjeringspartiene.

Men med et nei går Stortinget imot et EU-direktiv som aldri har skjedd før. Dette har åpenbart ført til beslutningsvegring hos APs Trond Giske, som fra å være for, gikk i mot, men som nå synes igjen å bli for.

Det foregår i disse dager en intens lobbyvirksomhet i Stortinget, før den endelige beslutningen skal tas 9. mai.

Trond Giske sier nå at det er svært sannsynlig at det blir endringer, og at det er AP som kan avgjøre. AP skal nå være skeptiske til at det skal være straffbart å bryte sperrer.

Kulturkomiteen får nå støtte fra Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, skriver Computerworld.

Ifølge Hannemyr tar ikke loven hensyn til om beskyttelsesvernet er av ren teknisk art eller har til formål å regulere markedsadgang.

En vesentlig del av innhold fra TV-kanalene krever at brukerne benytter Microsofts medieformat med DRM-beskyttelse. Men musikk i Windows Media Audio-formatet (WMA), kan lett flyttes på av brukerne, og innhold som i utgangspunktet er DRM-beskyttet kan spres for eksempel til ulovlige fildelingstjenester. Derfor har ikke loven noen annen praktisk konsekvens enn å låse brukeren til en avspillerplattform, sier Hannemyr til computerworld.

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Erik Andersen mener at platebransjens påstander om enorme tap på piratkopiering ikke har rot i virkeligheten. Inntektstapet har andre årsaker, hevder han.

Til toppen