JUSS OG SAMFUNN

Fortsetter patentkrangelen med Apple

Ericsson tar kampen til Europa.

Ericsson utfordrer Apple både i USA og Europa.
Ericsson utfordrer Apple både i USA og Europa. Bilde: Ericsson
11. mai 2015 - 07:35

Svenske Ericsson saksøkte tidligere i vår Apple for urettmessig bruk av sine patenter relatert til telekommunikasjon.

Mener Apple nektet å fornye avtale

Det gjelder standardessensielle patenter som knyttes til 2G- og 4G-teknologier, og Ericsson hevder at Apple bruker disse patenter i sine produkter uten å ha lisens til dette. Deres opprinnelige lisensavtale forfalt i januar i år, og Apple skal ha nektet å fornye denne. Patentene ble opprinnelig tilbudt med såkalte FRAND-betingelser, som skal sørge for rettferdig og rimelig bruk av teknologipatenter mellom selskaper.

Les mer: Apple patent-saksøkes på nytt.

Nå tilspisses krigen: Ericsson utvider nemlig søksmålet til å omfatte Tyskland, Nederland og Storbritannia. Det svenske telekom-selskapet mener at Apple fortsetter å bruke patentene urettmessig, og regner med at rettene vil løse tvisten på en rettferdig måte.

Kan bli gull verdt

Samtidig krever Ericsson en solid sum med penger: Skulle Apple tape rettsaken, vil de bli nødt til å betale mellom 240 og 725 millioner dollar årlig til svenskene, ifølge analytikere som har regnet på patentenes verdi. 

Apple har ikke uttalt seg offisielt om søksmålet i denne omgang, men refererer til uttalelsen de sendte ut tidligere i år. Da sa selskapet at de dessverre ikke klarte å bli enige med Ericsson om en løsning, og bruker rettsinstanser som siste utvei.

I fjor endte Samsung opp med å måtte betale betydelige lisensavgifter til Ericsson, som også saksøkte det koreanske selskapet for urettmessig patentbruk. 

Les også: Patent-troll tapte mot HTC og Apple.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.