Fra Norsat til Thor

Norge var det første land i Europa som etablerte satellitt-kommunikasjon i det nasjonale telenettet. Norsat A-systemet knyttet i 1976 Svalbard og oljeplattformene i Nordsjøen nærmere til fastlands-Norge.

Norge var det første land i Europa som etablerte satellitt-kommunikasjon i det nasjonale telenettet. Norsat A-systemet knyttet i 1976 Svalbard og oljeplattformene i Nordsjøen nærmere til fastlands-Norge.

Forsynte ledere i 70-tallets nasjonale Televerk tok initiativet til at den første satellitt-forbindelsen mellom Eik Satellitt-stasjon en eksprementell stasjon i Isfjord på Svalbard i juli 1976. Bare det å få forbindelse med Svalbard var et teknisk gjennombrudd den gang fordi flere av de internasjonale satellittekspertene, inkludert folk i Intelsat, var av den formening at dette ville være bortimot umulig.

Neste skritt var lanseringen av en kommersiell satellitt-forbindelse i 1981. I forbindelse med den offisielle åpningen av Eik jordstasjon, som hadde vært i prøvedrift i noen år, ble det opprettet en tjeneste som også gjorde det mulig for skip å ringe til omverdenen Eik var den første full-automatiserte jordstasjonen i Inmarsat-systemet. Inntektene fra denne stasjonen gjorde det mulig for Telenor og satse ytterligere innenfor satellitt-kommunikasjon.

I dag foregår en rekke ulike kommunikasjonsformer via satellitt. Telefoni og TV er de mest vanlige og forbrukerrettede. Televerket kjøpte den tidligere Marco Polo II i geostasjonær bane i 1992 og dette satte for alvor fart i Telenors satellittdistribusjon. De siste årene har en rekke nye kanaler startet distribusjonn via satellitt. dag er mer enn 75 prosent av de en million parabolantennene i Norden rettet mot "en grad vest", som er den norske delen av den geostasjonære banen rundt ekvator.

Merkeårene:

1984: En kanal via Eutelsat åpnes for kringkastning av NRK til Svalbard og Nordsjøen

1986: Tre kanaler via Intelsat for SVT1 og SVT2

1989: Eutelsat byttes ut med Tele-X

1992: Thor I kjøpes med sine 5 kanaler

1994: Intelsat 702 med 6 kanaler

1995: TVSAT med 5 kanaler. Senere er to mistet

1996: Intelst 707 overtar for 702 med sine 14 kanaler

1997: Thor IIa (15 kanaler)?

Les også:

Til toppen