BEDRIFTSTEKNOLOGI

Framsikt skal danke ut Excel

Flying start for IT-firma i Bø i Vesterålen.

15. apr. 2015 - 09:25

Norske kommuner møter stadig tøffere krav til omstilling, effektivisering og utvikling. Paradokset er at det skorter på hensiktsmessige IT-verktøy til oppgaven.

- Verktøy for planlegging, budsjettering og virksomhetsstyring er det lite av, sier daglig leder Halvor Walla (46) i Framsikt AS til digi.no.

Han starter programvarehus i den lille kystkommunen Bø i Vesterålen. Walla tar med seg drøyt 20 års erfaring fra store IT-selskaper i hovedstaden, returnerer til Nordland der han kommer fra, og ønsker nå å fylle et tomrom i markedet.

Ideen om et planleggingsverktøy levert som skytjeneste ble unnfanget høsten 2013, omtrent da han forlot jobben som strategidirektør i Software Innovation.

Les også radikalt forslag: All IT på én plattform

Sikter høyt

Innovasjon Norge tente på ideen og ga 300.000 kroner i etablererstipend. Senere ble det også støtte gjennom Skattefunn og OFU-ordningen (offentlige forsknings- og utviklingskontrakter).

- Vi har ambisjoner om å bli en betydelig aktør i det kommunale programvaremarkedet, sier Walla som startet opp sammen med Jo Inge Bræin, tidligere salgssjef for offentlig sektor i Visma Unique.

Utviklingsbudsjettet er på nesten 11 millioner kroner, om lag 40 prosent er offentlig støtte.

Selv om det er mye, er det andre IT-gründere som har fått mer

Strøm på regneark

Excel blir utropt som hovedkonkurrenten.

- Excel er hovedkonkurrenten. Det gjøres mye godt faglig arbeid i planleggings- og styringsarbeidet i norske kommuner. Men det gjøres tungvint gjennom omfattende regneark-modeller. Vi skal gjennom et brukervennlig websystem «sette strøm på regnearkene». Det vil spare tid og ikke minst gjøre det mulig å involvere ledere på alle nivå i kommunene i budsjettarbeidet.

- Regneark blir også fort personavhengig, noe som er en stor potensiell feilkilde og risiko, sier Walla.

Målgruppene er økonomiavdelingen, men også rådmannens ledergruppe og fagpersonell i kommunenes tjenesteproduksjon. Ifølge ham kan det favne fra 30 til 100 personer i en kommune.

Så du denne? IT-leverandørene får ansvar for dataløsningene i staten

Nordland

Gründerbedriften er etablert i Bø i Vesterålen, der Walla kjøpte et nedlagt gårdsbruk i 2009 og nå bygger han hus der. Medgründer Jo Inge Bræin bor og jobber i Lillehammer. Den øvrige staben er bosatt både i Bø og på Østlandet.

- Dette handler om nettbaserte løsninger. Det er ingen naturlige fordeler ved å basert i Oslo eller på Lysaker når du skal betjene hele Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

All utviklingskraft er satt bort til et team på 8 utviklere i Bangalore i India.

Innen full lansering i markedet neste år skal 5-6 ansatte bo og jobbe i den lille kystkommunen. Bø får en ny etterlengtet kunnskapsbedrift, noe kommunen neppe er lei seg for.

- Det er et av Norges vakreste steder og en kommune med et utrolig engasjement for utvikling av lokalsamfunnet. Vi har fått en drahjelp i prosjektet som er helt enestående, slår Halvor Walla fast.

Les også: Moss går ut i nettskyen

Mange kommuner på laget

Steinkjer og Drammen kommune er med som partnere i OFU-prosjektet. En rekke andre bistår i en referansegruppe, blant annet Larvik, Porsgrunn, Frogn, Asker og Vennesla.

- Systemet vårt er et årshjul for planlegging, budsjettering og styring i norske kommuner. Det er et unikt produkt i et marked som ikke har noe fullgodt tilbud i dag, sier Walla.

Kommunereform

Regjeringen jobber for å slå sammen mange av landets 428 kommuner. Da skulle en kanskje tro at en IT-tilbyder som vil selge løsninger til Kommune-Norge risikerer at kundegrunnlaget blir mindre. Det tror ikke Walla.

- Det at det kommer en kommunereform betyr bare at det blir ytterligere krav til effektivisering, profesjonalisering og økt etterspørsel for bedre arbeidsverktøy og god økonomistyring. Og skulle reformen bli mindre enn regjeringen ønsker, så vil det nok uansett være et stort fokus på god økonomistyring, sier han.

2016-lansering

Arbeidet startet med utredning av konseptet og finansieringsbehov i april 2014. Så engasjerte de selskapet Halogen som bisto med brukerstudier og konseptskisser til hvordan systemet kunne se ut.

Først i fjor høst gikk gründerbedriften løs på selve utviklingen. Hittil har de rukket å lage et første delprodukt, en av flere kommende moduler i løsningen. Den var klar i forrige måned og brukes allerede av 11 kommuner.

Full kommersiell lansering skjer etter planen i første kvartal neste år, forteller Framsikt-sjefen.

Les også: Nye IT-ideer til IT-ministeren

Norsk selskap skal spre Cern-teknologi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.