Frankrike avviser Assange

Fikk avslag på asylsøknaden.

Frankrike avviser Assange
Julian Assange har søkt asyl i Frankrike - men søknaden er nå blankt avvist. Bilde: Tal Cohen / Rex Features / All Over Press

Paris (NTB-Reuters-AFP): WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har fått avslag på en søknad om asyl i Frankrike.  

Assange har søkt tilflukt på Ecuadors ambassade i London siden 2012. Ecuadorianske myndigheter har gitt ham asyl, men Storbritannia vil ikke gi ham fritt leide ut av landet.

Les også: Assange-anke opp for svensk høyesterett.

Etterlyst av Sverige

Bakgrunnen er at australieren er begjært utlevert til Sverige, hvor han er mistenkt for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.  

- Frankrike har mottatt et brev fra Assange. En inngående vurdering viser at, i lys av de juridiske og reelle sidene av Assanges situasjon, så kan ikke Frankrike innvilge denne forespørselen, heter det i en uttalelse fra president François Hollandes kontor fredag.  

Assange har lekket store mengder hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan. Han søkte asyl ved Ecuadors ambassade i London av frykt for at en utlevering til Sverige kan være første steg mot en strafforfølgelse i USA.

Les også: Wikileaks publiserer Sony-arkivet.

Den franske avisa Le Monde har publisert et åpent brev fra Assange til Hollande, der WikiLeaks-gründeren hevder livet hans er i fare. 

- Assanges situasjon representerer ingen umiddelbar fare. Han er også målet for en europeisk arrestordre, heter det i svaret fra presidentens kontor. (©NTB)