IT-POLITIKK

Frankrike vedtar skattelegging av nettgiganter – USA beordrer etterforskning

Frankrikes vedtak om å skattelegge nettgiganter som Google, Amazon og Facebook har ført til reaksjoner hos amerikanske myndigheter.

Donald Trump er lite fornøyd med den franske presidenten Emmanuel Macrons planer om å skattelegge amerikanske tech-selskaper.
Donald Trump er lite fornøyd med den franske presidenten Emmanuel Macrons planer om å skattelegge amerikanske tech-selskaper. Foto: Ludovic Marin/AFP
12. juli 2019 - 09:44

Frankrikes nasjonalforsamling vedtok torsdag å innføre skatt på digitale tjenester fra internasjonale IT-giganter som Facebook og Google.

Allerede dagen før forslaget ble endelig vedtatt, beordret USAs president Donald Trump en etterforskning av skatteleggingen.

Etterforskningen kan føre til motreaksjoner fra USA, og i verste fall eskalere til en ny handelskrig, skriver Business Insider

Målrettet mot amerikanske selskaper

Den nye loven innebærer at det innføres en skatt på tre prosent på digital annonsering, salg av personlige data og annen inntekt for ethvert teknologiselskap som har mer enn vel syv milliarder kroner i globale inntekter hvert år, skriver NTB.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer uttalte i en kunngjøring av etterforskningen onsdag at de er bekymret for at Frankrikes skatteplaner er urettmessig målrettet mot amerikanske selskaper. 

– Presidenten har bedt oss om å undersøke effekten av lovforslaget og avgjøre hvorvidt det er diskriminerende eller urimelig, og belaster eller hindrer USAs handel, uttalte Lighthizer. 

President Emmanuel Macron (t.v.) kom med lovnader om beskatning av nettgigantene allerede under valgkampen før valget i 2017. Her avbildet med Facebooks Mark Zuckerberg.
Les også

Frankrike på vei mot beskatning av nettgiganter

Videre i kunngjøringen står det at USAs handelslover gir handelsrepresentanten autoritet til å «svare på andre lands urettferdige handelspraksis», og antyder dermed at det kan komme motreaksjoner. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.