MASKINVARE

Franske ledere tiltalt for å ha bistått Gaddafi med overvåking

Fire ledere i to franske selskaper er tiltalt for å ha bistått Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi med å spionere på opposisjonelle.

Etter at Muammar Gaddafi ble styrtet og drept i 2011, gikk flere ofre for overvåking sammen om et gruppesøksmål mot to franske selskaper. Her er Gaddafi i 2009, under markeringen av 40-årsdagen for at han kom til makten i Libya.
Etter at Muammar Gaddafi ble styrtet og drept i 2011, gikk flere ofre for overvåking sammen om et gruppesøksmål mot to franske selskaper. Her er Gaddafi i 2009, under markeringen av 40-årsdagen for at han kom til makten i Libya. Foto: Zohra Bensemra/Reuters/NTB
22. juni 2021 - 14:45

Den tidligere lederen for selskapet Amesys, Philippe Vannier, er tiltalt for «medvirkning til torturhandlinger», opplyser International Federation of Human Rights (FIDH). Dette bekreftes av kilder i det franske rettsvesenet.

Sjefen for Nexa Technologies, Olivier Bohbot, er tiltalt for «medvirkning til torturhandlinger og tvungne forsvinninger», og det samme er to andre ledere i selskapet.

Brukt til å oppspore motstandere

De to franske selskapene anklages for å ha solgt teknisk utstyr for overvåking av internettbrukere til Libya og Egypt, der makthaverne har benyttet utstyret til å spore opp og slå til mot motstandere av regimet. Flere opposisjonelle skal ha blitt torturert og drept som følge av dette.

Salget til Libya fant sted i 2007, da landets mangeårige leder Muammar Gaddafi fortsatt satt ved makten. Dette bekreftes av Amesys, som påpeker at Gaddafi samme år var gjest hos Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy i Paris.

Etterforsker salg til flere land

Etter at Gaddafi ble styrtet og drept i 2011, gikk flere ofre for overvåking sammen om et gruppesøksmål mot de to franske selskapene.

Ifølge tiltalen solgte Nexa i 2017 også en oppdatert versjon av Amesys-programvaren Cerebro til Egypt, der kuppmakeren Abdel Fattah al-Sisi styrer.

Ifølge FIDH etterforsker fransk påtalemyndighet nå også salg av tilsvarende teknologi til Saudi-Arabia.

Det er helt åpent at vi samarbeider med amerikanerne, og hvis det samarbeidet ikke betyr at vi i stor grad deler etterretning, hva regner de egentlig med at samarbeidet handler om, spør etterretningsforsker Jeppe Teglskov Jacobsen.
Les også

Etterretningsekspert: Ikke noe overraskende i de siste «avsløringene» av dansk overvåkning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.