- Frigi kunnskapsarbeiderne!

Hver vår samles et hundretalls toppsjefer for å høre århundrets fremste evangelist legge ut om hvordan IT kan gi enda flere penger i kassa. Temaet i år var frigjøringen av kunnskapsarbeidere gjennom digitale instrumentbord.

Hver vår samles et hundretalls toppsjefer for å høre århundrets fremste evangelist legge ut om hvordan IT kan gi enda flere penger i kassa. Temaet i år var frigjøringen av kunnskapsarbeidere gjennom digitale instrumentbord.

Deltakerlisten offentliggjøres ikke, og selv lojale amerikanske journalister holdes fysisk atskilt fra Bills gjester. De får i høyden se hovedtalen på intern-TV og snuse i festlighetenes absolutte ytterkant.

På den andre siden markerer tilstedeværelse at man er en av dem som har noe å si, og de fleste legger ikke skjul på at de er blant de utvalgte. Blant de tilstedeværende topplederne var Jack Welch (General Electric), Warren Buffet (Berkshire Hathaway), Jacques Nasser (Ford), Paul O'Neill (Alcoa), Lawrence Bossidy (Allied Signal), Martha Stewart (Martha Stewart Living Omnimedia), Michael Dell (Dell Computer), Michael Eisner (Walt Disney Co.) og Rupert Murdoch (News Corp.)

Formelt heter begivenheten Annual CEO Summit. Årets er den tredje i rekka. For to år siden brukte Gates anledningen til å lansere konseptet "digitalt nervesystem". Nøkkelformuleringen i år gjelder noe Gates kaller for digitalt instrumentbord (digital dashboard). Han demonstrerte fenomenet som en skreddersydd utgave av e-post-klienten Outlook, der dataskjermen viser en oversikt over nøkkelinformasjon fra eksterne og interne kilder. Instrumentbordet viser det brukeren er mest opptatt av; nyheter, aksjekurser, e-post, interne salgsoversikter og så videre. Med andre ord: En personlig portal til det du trenger å følge med på, der blinkende lamper eller andre varsler fester din oppmerksomhet til temaene du bør fordype deg i så fort som mulig.

Slike instrumentbord skal ikke bare være et redskap for lederne, men for alle bedriftens kunnskapsarbeidere, mener Gates. De må lages slik at de ikke bare vises på en dataskjerm. De må kunne innta ulike former, slik at man for eksempel kan ekspedere viktig e-post selv om man bare er tilknyttet nettet via mobiltelefon.

Gates tar sikte på å rive fullstendig ned det lille som fortsatt er igjen av skillet mellom arbeidsplass og møteplass. Igjen er informasjonsteknologi - særlig kombinerte trådløse nettverk for data og tale - løsningen. På den ene siden får du "møter uten vegger" der flere kan treffes uten å flytte seg fysisk, på den andre siden forlater du aldri din elektroniske pult, selv om du går inn i et møterom. Motivet er å øke den enkeltes produktivitet, sørge for at de aldri kaster bort tid på grunn av manglende tilgang til informasjon eller til medarbeidere.

- Vårt mål er å ta disse kunnskapsarbeidere og frigjøre dem fra alt som setter grenser for det de har å gjøre. Det vi vil er at de skal kunne gå hvor som helst, melde seg for informasjonssystemet, og få fram sitt digitale instrumentbord.

Ifølge Gates vil dette instrumentbordet være at alminnelig redskap innen fem år. I så fall forventer han en stor omveltning fra slik han beskriver dagens situasjon, der folk fortsatt møtes ansikt til ansikt når de skal dele viktig informasjon, og der papir spiller den viktigste rollen.

Etter referatene å dømme nevnte ikke Gates ord som "Windows", og han understreket som nevnt behovet for flere typer grensesnitt mot det digitale instrumentbordet. På den andre siden kan man ikke unngå å legge merke til sammenfallet mellom de behovene Gates sier storbedriftene har, og de behovene han tar sikte på å dekke gjennom den neste utgaven av Windows NT, også kjent som Windows 2000..

Gates' visjon av framtida krever også bred tilgang til Internett, noe han selv prøver å bidra til gjennom å investere mange milliarder dollar i selskaper som driver med teleinfrastruktur. Eksempler på dette er fem milliarder dollar i AT&T, én milliard dollar til Comcast (kabel-TV), 600 millioner dollar i mobilselskapet Nextel, 200 millioner dollar i Qwest og flere bidrag til mindre selskaper som arbeider med xDSL.

Disse investeringene ble trukket fram på en pressekonferanse etter hovedtalen. Gates forsikret nok en gang at Microsoft forblir et programvarehus, og har ingen ambisjoner om å gjøre seg om til televerk. Det dreier seg om oppmuntrende investeringer som kan fremme Microsofts sak og strategi.

Til toppen