MOBILFREKVENSER

– Frigjøring av 700 MHz-båndet er muligens norgesrekord

Norge får viktige 5G-frekvenser lenge før opprinnelig plan. Regjeringen får skryt av en samlet mobilbransje.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og regjeringen får skryt av både Ice, Telia og Telenor etter det ble klart at 700 MHz-båndet frigjøres for mobilbruk tidligere enn ventet. Arkivfoto.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og regjeringen får skryt av både Ice, Telia og Telenor etter det ble klart at 700 MHz-båndet frigjøres for mobilbruk tidligere enn ventet. Arkivfoto. Foto: Berit Roald, NTB scanpix
4. juli 2018 - 14:24

I dag ble det klart at regjeringen frigjør frekvenser i 700 MHz-båndet til bruk for mobiltelefoni og mobilt bredbånd tidligere enn opprinnelig planlagt.

Bakgrunn: Avtale til 150 millioner kroner gir nye mobilfrekvenser i 2019

GIR ROS TIL REGJERINGEN: – Et usikkerhetsmoment er fjernet, sier Henning Lunde i Telia. <i>Bilde:  Pressefoto</i>
GIR ROS TIL REGJERINGEN: – Et usikkerhetsmoment er fjernet, sier Henning Lunde i Telia. Bilde:  Pressefoto

Alle de tre mobiloperatørene i Norge med egne mobilnett er svært positive til nyheten.

– Vi er veldig fornøyd og setter pris på at regjeringen og departementet har klart å fjerne et av usikkerhetsmomentene i forkant av en 700 MHz-auksjon. Det skaper mer strategisk forutsigbarhet for oss, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia.

En annen usikkerhet ble ryddet av veien før jul i fjor, da regjeringen besluttet at nødnett og Forsvaret skal kunne bruke infrastruktur levert av kommersielle mobiltilbydere.

Lunde legger til at det er for tidlig å dele tanker rundt auksjonsform, antall frekvensblokker eller kostnadsspørsmål knyttet til 700 MHz-spektrum.

Frekvensene som frigjøres gir gode dekningsegenskaper. Og de regnes som viktige til utbygging av neste generasjons mobilnett, 5G.

– Vi kjemper mot et duopol

– For samfunnet er dette veldig bra. Både samferdselsministeren og statsministeren har vært veldig offensive på utvikling av mobilnett og at Norge skal være ledende på 5G. Dette viser at de faktisk kommer med helt reelle tiltak som vil bidra til at Norge kan ligge langt fremme, sier kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson i Ice.

UTFORDRER: Reynir Johannesson i Ice føler seg trygg på at myndighetene vil legge til rette for tre norske mobilnett. <i>Bilde:  Varog Kervarec</i>
UTFORDRER: Reynir Johannesson i Ice føler seg trygg på at myndighetene vil legge til rette for tre norske mobilnett. Bilde:  Varog Kervarec

Selv var han sentral i utformingen av politikk på området som politisk rådgiver og senere statssekretær i Samferdselsdepartementet gjennom fire år, inntil bytte av jobb i november i fjor.

Nå peker han på at Ice som utfordrer kjemper mot to store telegiganter. Han legger ikke skjul på at Ice ønsker seg en tildelingsrunde som kan sikre tre levedyktige mobilnett.

Hvis de lykkes med auksjonen er dette en enorm suksess

– Vi kjemper mot et duopol. Det er kjempetungt. Vi må både rekruttere nye kunder og kjøpe tilgang til nye frekvenser. Det er et kjempetungt arbeid, men vi er sikre på at myndighetene vil følge opp sitt mål om tre mobilnett. Og vi har en viss forventning om at frekvensauksjonen tar det inn over seg. Vi er tross alt et av få land i Europa som ikke har tre selvstendige nett.

Johannesson viser til at bransjen tidligere har vært kritisk til forsinkede frekvensauksjoner, og går ikke av veien for å skamrose sin tidligere sjef og partifelle.

– Frigjøringen av 700 MHz-båndet er muligens norgesrekord. Jeg tenker det er greit å gi ros til regjeringen og Solvik-Olsen når de nå leverer omtrent to år før planlagt frigjøring. Hvis de lykkes med auksjonen er dette en enorm suksess, mener han.

800 MHz holder ikke

– Selvsagt er det bra for oss at frekvensene frigjøres på et så tidlig tidspunkt som mulig. Vi ser allerede nå at vi har kapasitetsutfordringer på enkelte basestasjoner, særlig på 800 MHz.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Det røper Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Han sier de godt kan legge på 900 MHz-ressurser i slike tilfeller, men at det i så fall krever full refarming (omorganisering av frekvensbruk).

NORGE ER LANGT FRAMME: Mobilnettene i Syden er derimot ikke så mye å skryte av, ifølge Bjørn Amundsen i Telenor. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
NORGE ER LANGT FRAMME: Mobilnettene i Syden er derimot ikke så mye å skryte av, ifølge Bjørn Amundsen i Telenor. Foto:  Eirik Helland Urke

– Det å få på plass 700 MHz-frekvenser er viktig både av hensyn til kapasitet og dekning, sier Amundsen.

For tiden befinner han seg på en strand i Rhodos og benytter anledningen til å skryte av hvor fantastisk mye bedre mobilnettene i Norge er.

– Vi har noe av det råeste som finnes sammenlignet med Europa for øvrig, men det er klart at det også er en helt annen topografi. Her i Rhodos har jeg for så vidt tilgang på tre operatører, men to av dem gir hakking på samtaler til Norge. Det er umulig å høre hva du sier, selv om det kan ha noe med ruting eller kvalitet på senderen å gjøre, sier Telenors dekningsdirektør etter å ha havnet på feil operatør, endret konfigurasjon på mobilen og ringt oss tilbake.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.