BEDRIFTSTEKNOLOGI

Frykter Bush-styrt overvåkning av Internett

USA vil opprette en regjeringskontrollert nasjonal overvåkningssentral for internettrafikk. Tilbydere frykter kraftig svekket personvern.

27. des. 2002 - 14:50
Det Hvite Hus

New York Times

I utkastet ble det foreslått å opprette et varslingssenter for å avdekke så tidlig som mulig både internettbaserte angrep mot viktige nettsteder, og spredning av datavirus og dataormer. Senteret skulle opprettes og drives av bransjen.

I den endelige versjon er varslingssenteret vokst til en nasjonal nettoperasjonssentral, underlagt regjeringen. Den skal bygge på teknologi som kan gjøre det mulig å spore enkeltindividers surfing og e-post i sanntid.

Les også

- Dette er ti ganger verre. Carnivore arbeidet med mindre informasjonsmengder og kunne ikke skaleres. Dette er rettet mot hele internettet, sier en ikke-navngitt kilde til avisa.

En gründer i National Infrastructure Protection Center, Michael Vatis, advarer at det er vanlig å male overvåkningstiltak så svarte som mulig før man vet noe om verken teknologien eller de juridiske rammene for hvordan den skal brukes. Han mener effektiv ovevåkningsteknologi nødvendigvis vil måtte ha funksjoner som vil kunne misbrukes. Siden man ikke kan vingeklippe teknologien uten å gjøre den ineffektiv mot terrorister eller utenlandske angripere, er personvernet avhengig av det juridiske rammeverket som spesifiserer hvordan teknologien skal brukes, mener han.

Det juridiske rammeverket vil måtte utarbeides i forbindelse med kongressens behandling av rapporten. Den videre saksbehandlingen vil også måtte uttrykke kravspesifikasjoner til teknologien, og klargjøre kostnader og lokalisering av senteret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.