JUSS OG SAMFUNN

Frykter ikke smitte fra skitne tastatur

Felles IT-utstyr kan være helsefarlig, noe St. Olavshospitalet tar på alvor.

Hele helsevesenet skal digitaliseres som en del av Sosial- og Helsedirektoratets strategiplan, kalt S@mspill 2007.

Med trådløse nett og bærbart IT-utstyr til alle ansatte, skal St. Olavs Hospitalet i Trondheim og nye Ahus på Lørenskog være blant Europas mest moderne sykehus.

Digitalisering av helsevesenet innebærer blant annet at legene erstatter diktafonen med en trådløs tastaturskjerm som skriver inn all pasientinformasjon bare en gang mot en felles informasjonsbase.

Men en oppsiktvekkende stikkprøve fra Rikshospitalet i København avslører at tastaturet på PCer som brukes av flere personer, blant annet på sykehus, skaper en stor smittefare.

Sykehuset testet et tastatur som ble brukt av både leger og sykepleiere. Testen viste tastaturet hadde flere colibakterier enn et toalett-sete man også testet. Bakteriene overføres mellom pasienter når leger og sykepleiere som har undersøkt og pleiet pasienter bruker PCen til å skrive i journalen.

    Les også:

Informasjonssjef Arve-Olav Solumsmo i Helsebygg Midt-Norge forteller til digi.no at de er klart over problemstillingen.

Solumsmo kjenner ikke til at det er blitt gjort tilsvarende tester i Norge, men mener problemet uansett må angripes ved håndvask som det har vært strenge rutiner på i åresvis.

Det mest utsatte stedet på kroppen som kan spre smittefare, er nemlig hendene. Her kan farlige bakterier være godt gjemt for eksempel under neglene.

Det har vært utført svært positive tester om hvor effektivt man fjerner (dreper) mikroorganismer ved å vaske hendene med såpe og vann og med 70 prosent etanol.

St. Olavshospitalet har derfor innført spritvask på hvert eneste rom, som vil være et effektivt middel i å hindre videre smittefare.

- Smitte fra tastatur er ikke verre enn smitte fra skittent telefonrør som det har vært undersøkelser på tidligere. Denne smitten har vi klart å bekjempe ved å være nøye med håndvask, sier Solumsmo til digi.no.

De ansatte kan i tillegg smøre hendene med bakteridrepende håndkrem.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.