BEDRIFTSTEKNOLOGI

FTC-skepsis til Alpha-avtalen

USAs Federal Trade Commission (FTC) skal være skeptisk til deler av avtalen mellom Intel og Digital, der Intel blant annet overtar produksjonen av Digitals Alpha-prosessor.

Eirik Rossen
9. jan. 1998 - 10:44

Handelskommisjonen FTC er det organet som skal godkjenne avtalen fra oktober 1997. Intel og Digital ble enige om å avvikle en strid om patenter, og Intel overtok produksjonen av Digitals Alpha-prosessor mot et oppgjør verdt 700 millioner dollar.

Los Angeles Times melder at staben i FTC er i ferd med å utarbeide en innstilling om at FTC ikke skal godkjenne avtalen, fordi den vil ytterligere forsterke Intels markedshegemoni i prosessorer for personlige datamaskiner og arbeidsstasjoner.

Det undersøkes også hvorvidt Intels utvidelse av sin virksomhet til andre komponenter enn mikroprosessorer også strider mot USAs antitrust-lovgivning.

Et viktig punkt her er Intels foreslåtte overtakelse av Chips & Technologies som lager grafikkbrikker til bærbare PC-er. Et annet er Intels sterke ekspansjon innen kretskort, der markedsandelen er økt fra fem til 83 prosent i løpet av det siste året, ifølge Associated Press.

FTC har etterforsket Intel siden august i fjor. Avisa skriver at den vil vare enda noen uker, og peker på at FTC-ledelsen ikke nødvendigvis vil følge stabens anbefalinger. Tidlig på 1990-tallet avviste ledelsen stabens anbefaling om antitrust-tiltak mot Microsoft.

FTC har også tidligere etterforsket Intels forretningspraksis, fra 1991 til 1993, og lot da være å foreslå tiltak. I 1998 mener mange at Intel møter større konkurranse enn for fem år siden. Blant annet har to toneangivende selskaper, IBM og Compaq, kunngjort nye modeller basert på prosessorer fra Intel-rivalene AMD og Cyrix.

Nestleder Steve Tobak i Cyrix bekrefter overfor Associated Press at det er lettere nå for mindre selskaper å konkurrere med Intel i segmentet for lavpris-PC-er.

Flere presseorganer, blant dem TechInvestor og Los Angeles Times, har innhentet kommentarer fra partene. Intels talsperson Chuck Mulloy sier han ikke kjenner til detaljene i FTCs etterforskning, men at han forventer at Alpha-avtalen godkjennes. Overfor Associated Press peker han på at avtalen forplikter Intel til å produsere Alpha-brikken i minst syv år framover. Digitals talsperson Gail Smart sier selskapet samarbeider med FTC, og vil ikke gi ytterligere kommentarer. Også FTCs talsperson Victoria Streitfeld avstår fra å kommentere saken.

James Love, leder for forbrukergruppen Consumer Project on Technology og nær medarbeider av Ralph Nader, sier at mens Microsoft legger stadig mer funksjonalitet inn i "operativsystemet", gjør Intel tilsvarende med den grunnleggende maskinvaren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.