Fujitsu Siemens forbereder seg på bærbar jul

Før jul slår Fujitsu Siemens til med nye bærbare forbruker-PC-er, blant annet Centrino og bredskjerm.

Før jul slår Fujitsu Siemens til med nye bærbare forbruker-PC-er, blant annet Centrino og bredskjerm.

Amilo-serien av bærbare PC-er til forbrukermarkedet har vært en av de største salgssuksessene til Fujitsu Siemens i Norge.

– Månedlig har vi solgt mellom 3000 og 6000 enheter i måneden, både gjennom detaljist og gjennom hjemme-PC-ordninger, sier markedsdirektør Andreas Tollefsen i Fujitsu Siemens Norge.

I forkant av julesesongen utvides Amilo-familien med nye modeller fordelt på tre serier: M for "mobil", med utgangspunkt i Intels Centrino-teknologi; A for AMD, med utgangspunkt i AMD-prosessorer og AMDs nye teknologi for strømsparing; og D1840 (D for "desktop replacement", selskapets første konsument-PC med bredskjerm, bygget opp med Intel-komponenter opprinnelig beregnet på stasjonære maskiner.

Prisprofilen på disse nyhetene er gunstig. Den nære sammenhengen mellom lav pris og høy vekt gjør at virkelig bærbare bærbare fortsatt er forbeholdt det profesjonelle markedet. Amilo-PC-ene veier fra 2,5 kilogram (Centrino-modellene) til 3,5 kilogram (AMD og bredskjerm). Batterilevetiden er også mindre enn i den profesjonelle familien Lifebook.

De nye Amilo M-modellene er priset fra 14.830 kroner og oppover, inklusiv mva. Komplett.no tilbyr "webpris" fra 13.700 kroner. Skjermoppløsningen er standard XGA, altså 1024 ganger 768 punkter. Optisk drev er innebygget, og man kan få DVD-brenner i stedet for standardkombinasjonen av DVD-spiller og CD-brenner. Centrino innebærer trådløst nettverk etter 802.11b-standarden, og Pentium M-prosessor opptil 1,7 GHz, med ytelse tilsvarende Pentium 4 i 2,4 GHz. Fujitsu Siemens har valgt brikkesette med integrert grafikk. Maskinen leser minnekort for kamera. Utgangene omfatter innebygget modem og Ethernet, tre USB 2.0, Firewire og infrarød, samt ekstern skjerm og tv-utgang. Med ekstern skjerm kan PC-en settes opp slik at de to skjermene viser hvert sitt bilde.

De AMD-drevne Amilo A skal være prisgunstige, og starter på et prisnivå godt over 2000 kroner lavere enn M-serien. Ytelsen er ikke vesentlig forskjellig. Bortsett fra økt vekt og kortere batterilevetid er den vesentlige forskjellen at du har fem USB 2.0-utganger, og at trådløst nett er ekstrautstyr. Trøst deg med at 11g-kort, som tilbyr 54 Mb/s mot 11 Mb/s i 11b, fåes for under 400 kroner, inklusiv mva.

– Stabilitetsmessig er AMD helt på høyde med Intel. AMD har slått bra an i konsumentmarkedet. Vi vet ikke hvorfor bedrifter, selv etter en grundig presentasjon, konsekvent faller tilbake på Intel, sier Tollefsen.

Den første bredskjerm-modellen til Fujitsu Siemens, er altså ment å være mer en erstatning for en stasjonær maskin enn et verktøy for fartende. Innebygget trådløst nettverk er tilleggsutstyr, og prosessortilbudet er Intels nye hypertråd-modeller opptil 3,2 GHz. Internbussen i 800 MHz posisjonerer maskinen for ytelse. Skjermen har en oppløsning på 1280 ganger 800 punkter. Det eneste som mangler, synes å være tv-tuner, det kan kjøpes som tredje parts tilleggsutstyr, i form av for eksempel USB-bokser på størrelse med en halv sigarettpakke. Prisen starter på rundt 16.000 kroner, inklusiv mva.

Til toppen