JUSS OG SAMFUNN

Full forvirring om OL på Internett

IOC sier TV-selskapene ville ha forbud mot at radio og TV fra OL å ble lagt ut på Internett. TV-selskapene sier 'nåja', 'ingen kommentar' eller bare mumler litt i skjegget. Hva er det som skjer?

28. juli 2000 - 18:17

Allerede den 19. april bestemte IOC seg for ikke å slippe til levende bilder og lyd på web-en. Pressemeldingen sier at IOC skal vurdere Internett som mediekanal for OL en gang i fremtiden.

Men det er spesielt det nest siste avsnittet i pressemeldingen som er interessant:

"Following the collective request from Olympic broadcast rights-holders, the IOC Executive Board confirmed that no moving images or audio coverage of the Sydney 2000 Olympic Games on the Internet will be authorized", står det der.

IOC hevder altså at det er TV-stasjonene og deres representanter som har presset gjennom at hverken lyd eller levende bilder skal nå nettet.

- Det er mulig det er et tilfelle av dårlig oversettelse, men pressemeldingen gir inntrykk av at IOC har gått med på et forslag fra oss om å forby lyd og bilde på nettet. Våre medlemmer vil gjerne tilby lyd og bilder på nett, så det hadde nok vært mer korrekt om de hadde skrevet at dette ble forbudt 'til tross for forespørsler fra TV-stasjonene', sier presseattaché David Lewis i European Broadcasting Union til digi.no.

EBU tar seg av rettighetsfohandlinger for europeiske kringkastere, og er derfor de som har snakket med den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) om disse sakene.

- Pressemeldingen er ikke korrekt, bekrefter Richard Bunn, som har ansvaret for forhandlinger omkring sportssendinger for EBUs medlemmer.

- Jeg mener det var medlemmenes ønske at EBU skulle få tillatelse til å gjøre mest mulig på Internett. Vi visste jo at IOC ville være restriktive, for da vi la ut ting i forbindelse med OL i Nagano så måtte vi slutte med det, og vi fikk beskjed fra IOC om at dette var i en gråsone, sier NRKs sportssjef Tor Aune til digi.no.

Aune viser også til en artikkel i Svenska Dagbladet, der det hevdes at IOC har definert 'levende bilder' svært nøye. Ikke engang stillbilder i sekvens kan TV-stasjonene legge ut på nettsidene sine, til tross for at de betaler milliarder til de mektige menn i komiteen.

Rettighetene for USA tilhører NBC, men der i gården nekter de å si noe som helst om sine avtaler med IOC.

Etter å ha konferert med NBCs juridiske avdeling i Rockefeller Plaza, opplyser Mike McCarley fra NBCs Olympic Division at alle diskusjoner med IOC er å betrakte som konfidensiell informasjon.

NBC satser stort på å utnytte sine Olympiade-rettigheter på Internett, gjennom nettsiden NBC Olympics.

I tillegg er NBC nært knyttet til IOC gjennom sin sports-visepresident siden 1981, Alex Gilady.

Gilady eier et stort TV-selskap i Israel, og har vært Israels representant i IOC siden 1994.

digi.no ringte så til IOC, men der var det vanskelig å få klare svar på hvilke avtaler det har vært forhandlet om.

- EBU, NBC og japanske NHK har bedt oss om å forby bilder og lyd på Internett, sier pressetalsmann for IOC Franklin Servan-Schreiber til digi.no.

Når vi konfronterer ham med sitatene fra EBUs David Lewis som sier det motsatte, svarer Servan-Schreiber at IOC ikke føler at video på Internett kan gjengi 'følelsene i de Olympiske Leker' tilstrekkelig.

- Men har det eller har det ikke kommet forespørsler fra kringkasterne om forbud mot video og lyd på Internett?

- Vet ikke, det var aldri del av diskusjonen (sic). IOC føler ikke at det ville ytt rettferdighet til lekenes emosjonelle innhold, gjentar Servan Schreiber.

Når digi.no presser ham litt ekstra innrømmer han at IOC har avslått en forespørsel om internettradio, men han vil ikke si mer om video-biten.

I Japan er det Japanese Broadcasting Consortium som forhandler om rettigheter for internasjonale arrangementer som OL. En informasjonsmedarbeider (som insisterte på å være anonym) bekrefter at hverken de eller TV-stasjonen NHK som har rettighetene til Sydney 2000 har bedt om forbud mot internettsendinger.

Overfor digi.no hevder han at det rett og slett er utdaterte kontrakter som er årsaken til at IOC forbyr nettkasting fra OL.

- Det står i OL-charteret at de Olympiske Leker skal kringkastes så vidt som mulig, men man må jo beskytte lokale radiostasjoner som har betalt for rettighetene sine, sier han.

Flere kilder i de store europeiske kringkastingsselskapene uttrykker overfor digi.no at det er NBC som har presset IOC til å forby internettsendinger fra OL, fordi dette ville ødelegge for deres OL-monopol på amerikansk jord.

NBC avviser å kommentere påstandene med henvisning til at alle deres avtaler med IOC er hemmeligstemplet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra