Full seier for Microsofts OOXML-format

Kampen er helt over. Microsofts Office Open XML (OOXML) er nå en åpen internasjonal ISO-standard.

Full seier for Microsofts OOXML-format

Kampen er helt over. Microsofts Office Open XML (OOXML) er nå en åpen internasjonal ISO-standard.

Denne uken har ISO og IEC (International Electrotechnical Commission) sammen utgitt den nye standarden som har fått det offisielle navnet «ISO/IEC 29500:2008, Information technology – Document description and processing languages - Office Open XML file formats».

Det innebærer at Microsoft har vunnet en endelig seier i sin kamp for å få godkjent standardformatet i kontorpakken Office 2007, OOXML, som åpen standard.

Skjønt: Standarden som er vedtatt, er ikke helt lik standarden i Office 2007.

Den er basert på XML-formatet i Microsoft Office 2008 (altså utgaven for Mac), men er ikke identisk med dette formatet. Det første, nye produktet fra Microsoft som skal støtte den nye ISO/IEC-standarden er versjonen som foreløpig kalles Office 14. Den versjonen kommer tidligst i 2009.

Før den tid kommer det trolig en servicepakke til Office 2007 som sørger for at også denne utgaven av kontorpakken får støtte for ISO/IEC 29500.

Ifølge ISO er ISO/IEC 29500 en standard for tekstbehandlingsdokumenter, presentasjoner og regneark som er ment å bli implementert av flere applikasjoner på flere plattformer. Ett av målene er å sikre langsiktig lagring av dokumenter som er blitt opprettet de to siste tiårene ved hjelp av programvare som er i ferd med å bli inkompatible med de fortsatte framskrittene innen dette feltet av informasjonsteknologien.

ISO/IEC 29500:2008 består av fire deler. Hoveddelen er på 5570 sider og beskriver de fundamentale delene og oppmerkingsspråket.

Del to definerer et middel for generell pakking av filer og komponenter, som bygger på toppen av filstrukturen ZIP. Denne delen er på 138 sider.

Del tre beskriver generelle mekanismer for å utvide et XML-vokabular. Denne delen er på 46 sider.

Den fjerde delen, som er på 1475 sider, definerer et sett med XML-elementer og -attributter på toppen av dem som er definert i den første delen. Disse skal tilby støtte for eldre Microsoft Office-applikasjoner, det vil si tidligere enn 2008-utgaven av Office.

Hele standarden er tilgjengelig på CD-ROM fra blant annet ISOs nasjonale medlemsinstitusjoner. Prisen er fastsatt til å være 342 sveitsiske franc, omtrent 2000 norske kroner.

Ifølge Standard.no har komiteen ISO/IEC JTC 1/SC 34, som er ansvarlig for vedlikeholdet av standardenm opprettet to arbeidsgrupper. WG 4 og WG 5.

WG 4s mandat er vedlikehold av, og prosjekter direkte og eksklusivt relatert til, ISO/IEC 29500.

WG 5s mandag er å utvikle prinsipper og retningslinjer for samhandling mellom dokumenter representert ved å bruke heterogene ISO/IEC dokumentformater. Den innledende arbeidet inkluderer oversettelse av den tekniske rapporten om ISO/IEC 26300 og ISO/IEC.

Begge arbeidsgruppene skal ha norske medlemmer.

Ifølge Standard.no har Standard Norge foreløpig ingen planer om å fastsette standarden som Norsk Standard.

Flere land, og flere selskaper, blant dem IBM, kjempet lenge for å hindre OOXML-vedtaket i ISO.

    Les også:

Til toppen