Full virtualisering inn i Ubuntu og Fedora

Ubuntu og Fedora er blant Linux-utgavene som vil innlemme «kernel-based virtual machine».

Et nytt israelsk selskap, Qumranet – så ferskt at det fortsatt er i «stealth mode» – står bak utviklingen av en virtualiseringsløsning for Linux, i åpen kildekode: Kernel-based virtual machine eller KVM.

Kjerne-komponenten til KVM er integrert i den nyeste Linux-kjernen, 2.6.20. Ifølge Ars Technica, forbereder flere Linux-distribusjoner, blant dem Ubuntu og Fedora, å legge KVM inn i framtidige versjoner. Derimot vil ikke KVM legges inn i vanlig Red Hat Enterprise med det første.

KVM tilbyr full virtualisering av Linux og Windows, det vil si at operativsystemene ikke trenger å endres for å kjøre i en virtuell maskin. Støtte til paravirtualisering er på eksperimentstadiet, men skal være lovende, med ytelsesøkning opptil 30 prosent i noen forsøk. Qumranet skal ta sikte på å bruke de samme paravirtualiseringsgrensesnittene som Xen og VMware: Det innebærer at en tilrettelegging av Windows Server for kjøring under Xen, kan vil kunne kjøres uendret under paravirtualiseringen til KVM. Samarbeidet mellom Novell og Windows omfatter blant annet å legge til rette for effektiv kjøring av nåværende og kommende Windows Server i virtuelle maskiner under Xen.

KVM gjør også nytte av virtualiseringsteknologi i de nyeste prosessorene fra både Intel og AMD.

    Les også:

Til toppen