Gates omdefinerer Tablet PC på Comdex

Bill Gates åpnet Comdex ved å redefinere Tablet PC som en bærbar PC for kunnskapsarbeidere der de kan velge om de vil skrive med lyspenn på skjermen eller bruke tastatur.

Bill Gates åpnet Comdex ved å redefinere Tablet PC som en bærbar PC for kunnskapsarbeidere der de kan velge om de vil skrive med lyspenn på skjermen eller bruke tastatur.

I sin åpningstale på Comdex Fall 2001 i Las Vegas, viste Bill Gates flere prototyper som følger Microsofts nye spesifikasjoner for Tablet PC, blant annet det avbildede fra Acer Inc. Det som skiller en Tablet PC fra en vanlig bærbar, er ikke fravær av tastatur, men en konstruksjon der skjermen kan svinges slik at det kommer på oversiden av den sammenfoldede enheten, slik at man får en slags elektronisk blokk som man kan skrive på med lyspenn. Lyspennen kan også brukes som pekeredskap for å styre alle de vanlige Windows-funksjonene.

Microsoft presiserer at det er opp til konstruktørene å tolke spesifikasjonene, og at det følgelig kan tenkes at det kommer Tablet PC på markedet uten tastatur. Men den typiske varianten av Tablet PC vil ha alle egenskaper til vanlige bærbare, med lyspenn, svingbar skjerm og trykkfølsom skjerm som tilleggsegenskaper.


Operativsystemet som skal drive Tablet PC har fått sitt offisielle navn: Windows XP Tablet PC Edition. De to viktigste egenskapene gjelder skjermhåndteringen, slik at skjermen kan vises i høyde- eller breddeformat, og at operativsystemet integrerer funksjonalitet for å tolke trykk på skjermen.

Et viktig spesialprogram for Tablet PC er notatapplikasjonen Journal som skal la deg skrive på skjermen som om den var papir. Den skal ikke kunne tolke håndskriften, men - noe i likhet med programvaren for IBMs TransNote (se artikkelen Skjemafolkets skreddersydde PC) - lar deg bevare notater som komprimerte grafiske filer. Journal skal videre kunne variere skriften noe, slik at du for eksempel kan skrive ord og overskrifter i uthevet skrift, og legge enn ekstra linjer, slette ord og så videre. Gates regner med at Tablet PC vil komme i handelen i løpet av annet halvår 2002, og ser fram til at tilhørerne neste år bruker en TPC til å ta notater neste gang han framfører sine budskap.

Det som kan være spesielt interessant med en Tablet PC, er muligheten til å kombinere diktatprogram med notatprogram. Mens diktatprogrammet løpende skriver alt taleren sier, kan man kanskje samtidig ha anledning til å skrive egne notater i margen, streke under i valgfrie farger, lage små skisser, og så videre. En annen bruksmåte er at man kan lese elektroniske dokumenter på skjermen, og bruke lyspennen til å lage notater og understrekninger.

Midt på 1990-tallet var Microsoft opptatt av noe de kalte Pen Computing, og flere selskaper framstilte tastaturfrie PC-er etter denne normen. Markedsføringen gikk da ut på at tastaturfrie PC-er var spesielt beregnet på folk som arbeidet med applikasjoner som ikke krevet særlig inntasting, men som trengte bærbart utstyr. Bruken var utfylling av skjemaer, sjekklister, registrering av lagerbeholdninger og så videre. Pen Computing falt gjennom fordi denne gruppen allerede hadde tilstrekkelig med tilbud innen rimelige og spesialiserte håndterminaler.

Tablet PC har en helt annen profilering, siden den retter seg spesielt mot kunnskapsarbeideren. Microsofts egen forklaring på dette, er at man nå har lært seg å se på "hele brukeropplevelsen" i stedet for "bare å bygge pennstøtte inn i operativsystemet", og at Tablet PC dessuten passer inn i dagens vektlegging av trådløs kommunikasjon.

Blant leverandører som vil framstille Tablet PC er, foruten Acer, Compaq, Fujitsu, NEC og Toshiba. Selskaper som Adobe, Autodesk og Corel vil levere tilpassede applikasjoner, mens Intel, Transmeta og VIA vil lage spesielt tilpasset elektronikk. Prisnivået antas å bli tilsvarende dagens bærbare PC-er i mellomsjiktet.

Bill Gates kunngjorde også utviklerpakken Tablet PC Software Development Kit, med retningslinjer for brukergrensesnitt, referanser til programmeringsgrensesnitt og kildekode til prøveapplikasjoner.

Til toppen