BEDRIFTSTEKNOLOGI

Giganter samles om lovende filmtjeneste

Skal tilby livslang tilgang til filmene – hvor som helst og når som helst.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. jan. 2011 - 08:06

Det finnes i dag en mengde tjenester som gir brukerne tilgang til spillefilmer. Men samtlige har mer eller mindre store svakheter. Noen tjenester er bare tilgjengelige dersom man bruker for eksempel Internet Explorer (og dermed Windows). Andre tjenester er bare tilgjengelige i ett eller noe få land. Noen tjenester er kun tilgjengelige via én bestemt bredbåndsleverandør. Mange tjenester tilbyr bare en begrenset filmkatalog med kun ganske gamle filmer. Mange tar seg dessuten mer betalt for strømmet film enn det koster å kjøpe DVD-en eller BD-en i butikken. Leserne har sikkert flere eksempler.

I det hele tatt er det langt mellom de virkelig attraktive tjenestene.

Nylig har flere av verdens største underholdnings- og teknologiselskaper gått sammen om å lage en tjeneste som skal løse i alle fall en del av disse utfordringene. Alliansen kalles for Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) og tjenesten for UltraViolet.

Blant selskapene som deltar, finner man Warner Brothers, NBC Universal, Sony, Fox, Microsoft, Nokia, Adobe, DivX, Samsung, Philips, Intel, Netflix og Cisco, for å nevne noen. Blant de store teknologiselskapene mangler dog Apple og Google, og Disney mangler på innholdssiden.

I likhet med de fleste andre tjenester for streaming eller nedlasting av film, er UltraViolet basert på digital rettighetskontroll (DRM). Men samtidig loves det et filmene og tv-seriene som skal tilbys, vil kunne sees på enheter helt uavhengig av merke. Enhetene må nødvendigvis være kompatible med UltraViolet og filformatet som benyttes, DECE Common File Format. Men mens videofilene kodes og krypteres bare en gang, vil de kunne spilles av ved å benytte ett av flere kompatible DRM-systemer.

Blant enhetene som skal kunne spille av innhold fra tjenesten, nevnes datamaskiner, nettbrett, spillkonsoller, tv-bokser, Blu-ray Disc-spillere, Internett-tver, smartmobiler og andre mobile enheter.

Kontosystemet som skal benyttes i forbindelse med UltraViolet er veldig familieorientert. Til hver konto kan det tilknyttes inntil seks familiemedlemmer som hver for seg kan se på innhold levert via tjenesten. Det er ikke noe krav om at medlemmene bor på samme sted. Til kontoen kan det også tilknyttes tolv enheter som kan benyttes til å laste ned innhold for senere avspilling. Disse enhetene vil kunne spille av innholdet også på steder uten Internett-tilgang. I tillegg vil man kunne får levert videostrømmer til enhver annen kompatibel enhet.

Tilgang til filmene vil man kunne kjøpe direkte på nettet, eller inkludert med DVD-er, BD-er eller flashminne som man vil kunne kjøpe i butikken.

Tjenesten skal i første omgang lanseres i USA. Dette vil skje til sommeren. Senere i år planlegges oppstart i Canada og Storbritannia. Ytterligere planlagte utvidelser vil bli kunngjort i løpet av noen måneder.

I løpet av 2011 vil det bli rullet ut en UltraViolet-optimalisert mediespiller via programvareoppdateringer til ny og eksisterende pc-er, spillkonsoller og smartmobiler. Det er mer uklart i hvilken grad andre enheter eksisterende enheter vil kunne oppdateres for å støtte UltraViolet, i alle fall muligheten for å vise nedlastet innhold. Streamet innholdet skal kunne vises på nesten enhver type enhet, så lenge de har Internett-tilgang og en skjerm, loves det på UltraViolet-nettstedet.

Nye underholdningsenheter, inkludert tv-er, med UltraViolet-støtte vil komme på markedet tidlig i 2012.

DECE har foreløpig ikke sagt noe om hva UltraViolet vil koste eller

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.