UTVIKLING

Gir Google-produkt æren for at Typescript tok av

En avgjørende endring i planene gjorde at interessen for språket spratt i været.

Microsofts Visual Studio Code har innebygd støtte for Typescript.
Microsofts Visual Studio Code har innebygd støtte for Typescript. Skjermbilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juni 2020 - 05:00
Vis mer

Typescript har på under ti år blitt ett av programmeringsspråkene som utviklere setter størst pris på. Dette er en utvidelse av JavaScript som har støtte for blant annet statisk typesjekking

Språket er utviklet hos Microsoft, men det var ikke løsninger fra Microsoft selv som bidro sterkest til utbredelsen av språket. I stedet var det et produkt fra en stor konkurrent.

Generativ KI vil etter hvert endre ganske drastisk på søkeopplevelsen i Google.
Les også

Massiv KI-satsing: Slik vil Google-søkingen din endres

Angular var avgjørende

I et intervju med Stack Overflow forteller Ryan Cavanaugh, som i dag leder Typescript-utviklingen hos Microsoft, at det avgjørende øyeblikket for at utbredelsen virkelig begynte å ta av, kan sees i klar sammenheng med en kunngjøring fra Google.

– Det var definitivt at Google kunngjorde at de kom til å bruke Typescript med Angular, sier Cavanaugh. Opprinnelig hadde Google tenkt å basere Angular 2, som denne utgaven opprinnelig het, på selskapets eget ATScript-språk. I stedet ble Typescript valgt.

Det er lett å se at økningen i interessen for Typescript sammenfalt med lanseringen av det som i dag kalles for Angular, som erstattet AngularJS. <i>Illustrasjon: Stack Overflow</i>
Det er lett å se at økningen i interessen for Typescript sammenfalt med lanseringen av det som i dag kalles for Angular, som erstattet AngularJS. Illustrasjon: Stack Overflow

– Ser du på kurver for Typescript – bokstavelig talt enhver kurve, samt Github-stjerner, nedlastinger, «pull requests», så kan du se nøyaktig det tidspunktet da Angular-kunngjøringen kom. […] Jeg syns det er interessant at folk på den tiden trodde at Typescript kom til å bli noe Angular-folk brukte, og ikke stort annet. Det viste seg å ikke bli tilfellet. Selvfølgelig er vi fortsatt populære blant Angular-utviklere, men det var en skikkelig momentbygger for oss, sier Cavanaugh. 

Han har vært tilknyttet Typescript-teamet til Microsoft siden begynnelsen av 2012, et halvt år før språket ble lansert. I intervjuet forteller han også om hvordan språket ble til, hva han tror har bidratt til at språket har blitt så populært, og hva temaet hans planlegger å gjøre for å opprettholde denne statusen. 

«Utifra det som ble fortalt om erfaringsbakgrunnen fra tidligere prosjekter og vurdering av svarene som ble gitt i vurderingssamtalen er vårt inntrykk at konsulenten er kompetent og har god innsikt på mange områder som er relevante», skrev Mattilsynet i et brev til konsulenten etter at han hadde vært inne hos en oppstartssamtale: «Dessverre er vår samlede vurdering at hen ikke er den ressursen vi trenger for å ta eierskap og lede vårt arbeide med utvikling av en ny frontend.»
Les også

Mistet millionkontrakt i første møte med kunden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.