Google og Microsoft med websamarbeid

Google-rammeverk lages med Microsoft-språk.

Google og Microsoft med websamarbeid
Autofullføring av TypeScript i Sublime 3 for Angular 2. Bilde: Microsoft

Forholdet mellom Google og Microsoft er ikke alltid preget av samarbeid, men det finnes unntak. I går kunngjorde Microsoft at selskapet i flere måneder har samarbeidet med Googles AngularJS-team. Dette har allerede båret frukter.

Sammensmelting

Under konferansen ng-conf, som ble arrangert i Salt Lake City i går, ble det kunngjort at språkene TypeScript og AtScript skal smelte sammen. Microsoft står bak TypeScript, som i praksis er JavaScript med en del utvidelser, inkludert klassebasert objektorientering og mulighet for statisk typing. TypeScript-koden kompileres må JavaScript før den kan kjøres i nettlesere.

AtScript er laget av Google og er i stor grad en utvidelse av TypeScript igjen. Den største forskjellen er at TypeScript i dag er basert på ECMAScript 5, mens AtScript er basert på ECMAScript 6. ATScript ble skapt for å være språket som skulle brukes i rammeverket Angular 2, som nå er under utvikling.

Angular 2

Det er nå klart at Angular 2 likevel ikke vil bygges med ATScript. I stedet skal det baseres på en framtidig utgave av TypeScript. Denne vil få versjonsnummeret 1.5. En betaversjon skal gjøres tilgjengelig i løpet av noen uker.

Sjefen for Microsofts utviklerdivisjon, S. Somasegar, skriver mer om samarbeidet og den den videre utviklingen av både Angular og TypeScript, i dette blogginnlegget.

Allerede da de første planene om Angular 2 ble kunngjort i fjor høst, var reaksjonene noe blandet. Noe av årsaken er at Angular 2 ikke er bakoverkompatibel med Angular 1.x, noe som betyr at kode skrevet for Angular 1.x må skrives betydelig om før den kan brukes sammen med Angular 2.

Oppdatering: En leser tipser oss om at det på et senere tidspunktet har blitt kommunisert planer om en «router» som kan binde sammen Angular 1.x- og 2.x-komponenter, slik at man kan migrere eller kjøre i hybrid over tid. Detaljer om dette finnes i denne videoen.