Gir Telenor handlefrihet på 32 milliarder kroner

Når Stortinget fredag vedtar at staten kan selge seg ned i Telenor til 34 prosent, får samtidig Telenor tilgang til 32 milliarder kroner beregnet ut fra torsdagens sluttkurs på Oslo Børs. Dette blir Tormod Hermansens viktigste våpen i den nordiske telekonsolideringen.

Forslaget fra Regjeringen er også en helomvending fra onsdag, da nærings og handelsminister Grete Knudsen sa at staten ikke ville selge seg ned til mer enn 51 prosent.

Nå har Regjeringen endret mening og åpner for et nedsalg til 24 prosent.

Knudsen sier nå at dette blir gjort for at Telenor skal være konkurransedyktig og fleksibel i konsolideringen som nå foregår i telemarkedet.

Knudsen sier imidlertid at det ikke foreligger noen konkrete planer som gjør at Telenor må ta i bruk sin nye mulighet.

- Regjeringens forslag har ikke bakgrunn i noen spesielle planer, eller samtaler om samarbeid eller fusjoner. Dette er en sak vi har arbeidet med lenge, sier Knudsen til dn.no.

NRK melder at konsernsjef Tormod Hermansen ikke har sittet stille i denne saken, og har bedt om at det blir åpnet for at staten kan utvannes ved en fusjon der Telenor-aksjer benyttes som betaling for oppkjøpet.

Fredag får Stortinget saken til avstemming etter en lynrask saksbehandling. Allerede nå er det klart at bare to partier vil stemme mot forslaget; SV og Sp.

Basert på torsdagens handlekurs har Telenor dermed tilgang til aksjer å handle for som er verdsatt til 31,9 milliarder kroner. Dette vil høyst sannsynlig skje ved at Telenor-aksjer benyttes som betalingsmiddel ved fusjoner og oppkjøp.

Fra før har finansdirektør Torstein Moland varslet at selskapets normale investeringsramme ligger rundt 20 milliarder kroner. I tillegg har Telenor tilgang til børsnoterte aksjer, blant annet i greske Cosmote som kan selges for noen milliarder kroner dersom det skulle være nødvendig.

Dermed sitter Telenor med en handlefrihet i det nordiske telespillet på godt over 50 milliarder kroner.

Til toppen