Girls, Games and Gambling

Mobilselskapene mener brukerne vil bestemme hva UMTS dreier seg om. Da kan det ende med damer, spill og gambling, tror Siemens.

3G står egentlig for "tredje generasjon", og er forkortelsen som brukes om det neste store skrittet i mobil kommunikasjon.

UMTS-utbyggingen er i full gang, og operatører og innholdsleverandører er iferd med å prøve å finne ut hva innholdet på det nye mobilnettet skal være. For uten innhold, ingen trafikk, og uten trafikk, ingen penger i pengebingen til mobiloperatørene.

Derfor har noen kommet opp med tolkningen "Girls, Games and Gambling" . Det er en etablert sannhet at pornobransjen er de som har klart å tyne mest fortjeneste ut av Internett, og dataspill og pengespill er heller ikke ueffent i den retning, til tross for Global Money Games.

- Vi har teknologien klar, men ingen vet hva som blir "killer app" for UMTS. Standardorganisasjonen 3GPP er enige om 95 prosent av tjenestene for UMTS, men det er brukerne som bestemmer hva slags applikasjoner og funksjonalitet vi får, sier Thomas Wiemers, i Siemens Mobile Networks.

Wiemers innrømmer at det vil bli en mengde prøving og feiling i forhold til hva slags innhold man vil få på UMTS-nettet.

- Vi regner med leverandørene må lansere en hel haug tjenester, og så bare sitte og se hvilke som får suksess og hvilke som ramler av lasset, sier han til digi.no.

Siemens mener vi er iferd med å gå inn i en ny periode for UMTS. År 2000 var preget av hype og eufori i fohold til fantastiske bredbåndsmobiltjenester, mens holdningene i 2001 var preget av ned-hype og kritikk, og mere negative holdninger til tjenesten. Selskapet tror årene 2002 til 2004 vil bli mulighetenens periode, som Siemens´ Martin Frömel fremla det på en presentasjon i München denne uken.

NetCom lurer også på hva som vil bli populært for UMTS-brukerne.

- Folk bruker nesten ikke GPRS, noe som er mye på grunn av mangelen på tjenester. Vi driver allerede og utvikler tjenester for GPRS, for å lære om bruken av slike tjenester. Vi har snakket med mange innholdsleverandører, men de er også forsiktige med å lansere ting, sier direktør for telenett i NetCom, Dag Kleivan.

Til toppen