Giske bekrefter storkontrakt til Siemens

Trond Giske bekrefter lekkasjene: Siemens vant den gigantiske nødnett-kontrakten.

Trond Giske bekrefter lekkasjene: Siemens vant den gigantiske nødnett-kontrakten.

Under en pressekonferanse som startet nå 11:30 bekreftet kulturminister Trond Giske lekkasjene: Justisdepartementet skal nå sluttforhandle den såkalte nødnettkontrakten med Siemens.

Siemens og deres partnere får dermed jobben med å bygge et landsdekkende og kryptert mobilnett for politiet, brannvesenet og ambulansene.

Det nye nødnettet innebærer at de over 30 år gamle analoge walkie-talkiene erstattes av såkalt Tetra-teknologi. Tetra-standarden er utviklet spesielt for nødetater og støtter blant annet gruppesamtaler, prioritering av nødsamtaler. I tillegg er nettet avlyttingssikkert og kan sende data, for eksempel kart. Nødetatene vil med dette ha et felles nett der de kan kommunisere på tvers av etatsgrensene.

Giske hadde overtatt saken fordi justisminister Storbergets kone jobbet i PR-byrået til en av deltakerne i anbudsrunden.

Tidligere lekkasjer har avslørt at det var Siemens og deres partnere som vant kontrakten på til sammen 3,6 milliarder kroner. Taperen er forsvarskonglomeratet EADS og deres partnere.

Kontrakten tar høyde for utbygging av nettet i hele landet i de nærmeste fem årene og drift i totalt 20 år. Første utbyggingsrunde vil foregå på Østlandet, og Siemens forteller de er klar til å starte i begynnelsen av januar 2007.

    Les også:

Telenor er en av de andre store vinnerne, men ville blitt det uansett hvem som vant. For det er i Telenors eksisterende TV og mobilmaster mye av nødnettutstyret skal henge.

Trolig har Siemens sine erfaringer med Netcoms mobilnett og byggingen av sambandsnettet som dekker toglinjene i Norge, det såkalte GSM-R-nettet, bidratt til deres seier. Men Siemens har det siste året slitt med korrupsjonsetterforskning og overfakturer i Forsvaret.

Til toppen