JUSS OG SAMFUNN

Gjør helt om på politiets store IT-prosjekt

Slik skal de få opp farten.

Slutt på gigantprosjekt: Justisminister Anders Anundsen varsler at de gjør helt om på politiets IKT-moderniseringsprogram. Arkivfoto.
Slutt på gigantprosjekt: Justisminister Anders Anundsen varsler at de gjør helt om på politiets IKT-moderniseringsprogram. Arkivfoto. Bilde: unknown
23. juni 2015 - 14:37

Kjappere, smidigere og mer fleksible prosjekter skal sette fart på den nødvendige, men akk så forsinkede opprustingen av politiets datasystemer.

Justisminister Anunders Anundsen (Frp) varslet tirsdag at hele det såkalte «merverdiprogrammet» skal gjøres om.

Heretter skal IKT-moderniseringen, det som før var et gigantprosjekt med ei kostnadsramme på minst 2,4 milliarder kroner, organiseres i mindre leveranser.

Les også: Noen av politiets systemer er eldre enn statsråden (39)

Ny kurs

- Dette vil gi ny funksjonalitet raskere til publikum, samarbeidspartnere og ansatte, heter det i en kunngjøring.

Alt arbeidet som er gått med later ikke til å være forgjeves.

Det som hittil er gjort i forprosjekteringen gir viktige bidrag i det videre arbeidet, opplyser Justisdepartementet.

Videre heter det at konklusjonen om å gjøre om på hele programmet kommer etter anbefaling fra Politidirektoratet. Det blir direktoratet som nå skal ta «ansvar for å få nye IKT-verktøy på de områdene det haster mest».

Les også: - Dette kan bli et supperåd

- Lettere å lykkes

Dette er også mer i tråd med regjeringens planer for Digital Agenda, som kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) delte under den store Digitaliseringenskonferansen forrige uke.

Nærmere 1000 deltakere fikk da høre om Sanners metode.

- Det er lettere å lykkes hvis større satsinger deles opp i mindre prosjekter. Dette er viktig lærdom for bestillere av IT-løsninger i offentlig sektor, konkluderte landets «IT-statsråd».

Les også: Uklart om regjeringen setter mer makt bak IT-politikken

I februar i fjor beordret justisministeren at den nye straffeloven, den som ble vedtatt av Stortinget allerede i 2005, skulle på plass innen neste sommer.

Straffeloven skal nå innføres innen oktober 2015. Dette berøres ifølge dagens kunngjøring ikke av endringene.

Senest i mai varslet Anundsen en full gjennomgang av merverdiprogrammet, da statsråden kunne fortelle at risikoen ved det opprinnelige prosjektet er blitt for høy.

Målet med prosjektet var blant annet å fornye IKT-systemene slik at politiet kan få en nasjonal straffesaksbehandlingsløsning, gjøre det mulig å innføre for lengst vedtatte lovendringer og en rekke andre formål. Det er også et mål at innbyggere skal få mulighet til å levere anmeldelse digitalt, samt at patruljebiler får angang til å søke i politiets registre.

Så du denne? All IT på én plattform

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.