BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør infrastruktur til tjeneste fra nettskyen

VMwares nye tjeneste vCloud Express er rettet mot utviklere og store bedriftsmiljøer.

3. sep. 2009 - 11:16

På sin store kunde- og partnersamling VMworld 2009 i San Francisco denne uken – 10 000 deltakere og 200 sponsorer – har VMware kunngjort to utvidelser av produkt- og tjenestefamilien vSphere som er selskapets plattform for nettskyen («cloud computing»). vSphere ble lansert i 2008 som en plattform for å organisere IT-ressurser slik at tjenester kan leveres på forespørsel gjennom virtualiserte servere, svitsjer og lagring.

Nyheten vCloud Express skal gir partnere anledning til å levere infrastruktur som tjeneste fra nettskyen, der bedrifter og utviklere kan hente ressurser etter hvert som de trenger dem, og betale for det de bruker etter hvert som de bruker det. vCloud API er et programmeringsgrensesnitt for VMwares nettsky. Den lover problemfri flytting av applikasjoner mellom interne og eksterne nettskyer, og er en forutsetning for at tjenester levert gjennom vCloud Express skal virke etter hensikten.

Toppsjef Paul Maritz i VMware framhever nettskyen som en løsning for å la bedrifter konsentrere seg om sin faktiske forretning, og slippe å bruke krefter på å vedlikeholde sin IT-infrastruktur. Bildet han bruker er at «rørlegging» er noe man burde slippe å tenke på til daglig.

vCloud Express skal altså levere infrastruktur som tjeneste, «infrastructure as a service», gjennom partnere som Terremark, BlueLock, Hosting.com, Logica og Melbourne IT.

Utviklere skal raskt få tilgang til alt de trenger for å gjøre nye systemer klare for produksjon, uten å belaste fellesressursene i sin egen bedrift. VMware nevner spesielt utprøving, prototyping og testing.

Infrastrukturen som leveres gjennom nettskyen, garanteres å være fullt ut kompatibel med interne virtualiserte IT-miljøer, under den forutsetning at også disse bygger på VMware-produkter.

vCloud Express-tjenestene fra de nevnte partnerne er foreløpig på beta-stadiet.

Programmeringsgrensesnittet vCloud API skal «forenkle hvordan applikasjoner legges ut og driftes i eksterne eller interne nettskyer», heter det i VMwares beskrivelse. API-et følger prinsippene kjent som REST («representational state transfer») og fungerer over internettforbindelser, slik at den forenkler fordelingen, driften og overføringen av arbeidsoppgaver mellom ulike nettskyer.

VMware har overgitt vCloud API til Distributed Management Task Force (DMTF), slik at det kan gjøres åpent tilgjengelig for alle.

Nettskysatsingen til VMware skjer i konkurranse med initiativ fra Microsoft og fra Citrix som prøver å organisere tilsvarende tjenester i friprog-fellesskapet. Det kan argumenteres for at rivaliseringen mellom VMware og Microsoft innen virtualisering og nettskyen er minst like viktig for IT-verdenen og dens brukere som konkurransen mellom Microsoft og Google innen søketjenester og nettannonsering.

På åpningsdagen til VMworld 2009 kunngjorde Citrix initiativet Xen Cloud Platform. Dette produktet skal kunne gi de samme mulighetene som VMware vSphere, samtidig som det er åpent, gratis og hypervisor agnostisk, slik at det skal støtte virtualisering med VMware og Microsoft Hyper-V i tillegg til Xen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.