BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gnutella trenger vektere

Gnutella-nettverket lider under sleipe utviklere som vil ha brukere til sin klient, på bekostning av alle andre. Er løsningen digitale signaturer?

8. aug. 2002 - 14:21

Gnutella-nettverket er et digert, omfattende, løst organisert, likestilt nettverk av enkelt-noder og såkalte super-noder rundt om på nettet, som opererer på Gnutella-protokollen. Nettverket har blitt populært for de som vil dele MP3-filer, porno, filmer, programvare og lignende, mens mange mener en slik beskrivelse bare skummer overflaten i en nettverkstype som vil revolusjonere måten filer fraktes rundt på nettet.

Problemet er at sleipe utviklere som lager klienter for Gnutella, misbruker åpenheten i nettverket for å fremme sine egne planer, noe det mer enn anerkjente nettmagasinet Salon.com setter søkelyset på i en fersk artikkel.

Les også

Når Hollywood stenger "ditt" bredbånd
Kazaa dras for retten
Audiogalaxy så godt som død
Kraftig piratfilm-økning online
Musikknettverk har ikke råd til rettssaker
Napster-kollaps etter tysk tilbaketrekking

Klienter som Xolox, Shareaza og Qtraxmax har nylig laget mye bråk på diskusjonslistene til Gnutella Developers Forum, og mange mener disse utviklernes fremferd truer hele systemet.

Linux-guru Alan Cox mener løsningen på problemene kan være digitale signaturer på klientene, men forslaget møter kritikk fra blant andre Apache-pionér Brian Behlendorf. Han mener det strider mot filosofien bak Gnutella og en åpen protokoll for et åpent nettverk.

En av de mest populære klientene for Gnutella heter Limewire, men også BearShare, Toadnode, Xolox, Gtk-Gnutella, og Gnucleus brukes, og Morpheus har etter hvert blitt Gnutella-klient den også.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.