Godt verktøy for kopiering av disker

Drive Image fra PowerQuest er et produkt for kopiering og gjenoppretting av hele harddiskpartisjoner. digi.no har testet produktet og mener det er meget fleksibelt, samtidig som det er enkelt å bruke.

Drive Image fra PowerQuest er et produkt for kopiering og gjenoppretting av hele harddiskpartisjoner. digi.no har testet produktet og mener det er meget fleksibelt, samtidig som det er enkelt å bruke.

Disk Image Professional 2.0 fra PowerQuest er egentlig et ganske enkelt program. Det kan i hovedsak gjøre to ting: Å lage en image av en harddisk partisjon og å installere imagen igjen, enten som den samme partisjonen, som en annen partisjon på den samme disken, eller på en helt annen disk.

Dette lyder kanskje ikke spesielt fantastisk, og det er det ikke heller. Det er nemlig funksjonaliteten rundt disse grunnleggende funksjonene som gjør Disk Image Professional til et bra produkt.

Når Disk Image Professional lager en image, kopieres kun brukte sektorer. Dette gjør at man sparer både tid og lagringsplass. Imagene kan også komprimeres, hvis man ønsker det. Når man installerer imagen igjen, kan man velge hvor stor partisjonen det installeres i, skal være. Den må selvsagt ha plass til innholdet i imagen, men kan ellers være enten større eller mindre enn den opprinnelige partisjonen. Man kan velge om man vil installere imagen over en eksisterende partisjon, eller opprette en helt ny partisjon.

Ved hjelp av Disk Image Professional kan man også raskt kopiere partisjoner direkte, uten å lage image-filer. Dette kan være nyttig hvis man skal flytte filene sine til en annen harddisk og ikke orker å vente på at operativsystemet skal kopiere alle filene over, én for én.

Disk Image Professional kan brukes sammen Windows 3.x, Windows 9x, Windows NT, DOS 5.0 eller bedre, og OS/2. Programmet kan også brukes i forbindelse med Unix og NetWare partisjoner, men kopierer da alle sektorene i partisjonen, ikke bare de som er i bruk.

Når man skal lage en image, kan det skje at man ønsker å ta det med seg. Da kan det være upraktisk å lagre dette på en harddisk. Derfor støtter Disk Image Professional eksterne noen lagringsenheter fra Iomega og Syquest. For å bruke disse, må man splitte opp imagene i passende deler. Dette gjøres enten i det man lager imagene, eller ved et senere tidspunkt med programmet Disk Image Editor.

Her kan man også slå sammen flere imager, samt å komprimere eller dekomprimere imagene.
Man kan også lagre og lese imager over et nettverk. Man kan også brenne inn imager på CD-ROM plater, hvis man ønsker det.


Selve Disk Image programmet er DOS-basert, og kan startes fra et par oppstartsdisketter eller fra harddisken. I Windows NT og OS/2 må man bruke disketter.

Inkludert i Disk Image Professional pakken er det også tre andre programmer.

Partition Magic Professional 3.05 burde være kjent for de fleste. Dette er et svært intuitivt program for å administrere partisjoner på en PC, uten at innholdet i partisjonene blir borte.

DriveMapper brukes til å oppdatere henvisninger til programvare som ligger på en partisjon, når denne partisjonen har fått en ny enhetsbokstav, for eksempel E::. Dette kan skje hvis man installerer en ekstra harddisk. Hvis man ikke oppdaterer henvisningene, blant annet i Registeret, må man installere programvaren på nytt.

MagicMover gjør det mulig å flytte programvare fra en partisjon til en annen, uten å måtte installere programvaren på nytt. Også dette gjøres ved å oppdatere henvisningene til programvaren som ligger i Registeret, .INI-filer og andre steder.

Veiledende pris for Disk Image 2.0 Professional er 7500 kroner eksklusiv mva. Det finnes også en enklere versjon av programmer, Disk Image 2.0. Denne har noe mindre funksjonalitet og mangler Partition Magic, men koster da 750 kroner eksklusiv mva.

digi.no synes PowerQuest Disk Image Professional 2.0 er et meget godt program til å både lage sikkerhetskopier av hele partisjoner og til å klone partisjoner på flere maskiner. Ikke minst det siste vil være aktuelt for mange bedrifter hvor mange brukere trenger nøyaktig det samme programvaren på PC-en.

Likevel synes vi at programmet er noe dyrt i forhold til den enklere utgaven, Disk Image 2.0, selv om Professional-utgaven inneholder Partition Magic og støtte for kloning av flere maskiner.

Til toppen