Google Chrome er klar for nedlasting

Google utfordrer IE, Opera, Firefox og Safari med en ny nettleser som deles ut som fri programvare.

Google Chrome kjører hver fane i en separat process, og viser dine 9 mest besøkte nettsteder når du åpner en ny fane.
Google Chrome kjører hver fane i en separat process, og viser dine 9 mest besøkte nettsteder når du åpner en ny fane.

Google utfordrer IE, Opera, Firefox og Safari med en ny nettleser som deles ut som fri programvare.

Kort etter at Microsoft lanserte beta 2 av Internet Explorer 8 kom det frem at Google har jobbet i et år med å lage sin egen nettleser.

Den heter Google Chrome, og ble tilgjengelig for nedlasting tirsdag kveld. I en pressemelding forteller Google at Chrome vil være tilgjengelig som betaversjon samtidig i 43 forskjellige språk.

Google vektlegger at deres nettleser er skrevet fra bunnen av for dagens behov, i motsetning til de fleste andre nettlesere som ble designet i internetts spede barndom.

- Vi ser på nettleseren som et verktøy for brukere til å kommunisere med nettsider og applikasjoner de interesserer seg for, og det er viktig at vi ikke kommer i veien for den opplevelsen. Akkurat som den klassiske Google-hjemmesiden har Google Chrome et enkelt brukergrensesnitt med en sofistikert kjerne for å håndtere det moderne nettet, sier Sundar Pichai, Vice President of Product Management.

Nettleseren har en rekke nyvinninger, men den kopierer også mye fra Firefox og Opera. Google forsvarer seg med at de deler ut kildekoden til Chrome, slik at hvem som helst skal få glede av deres innsats.

- Vi har sett en fundamental endring i måten mennesker ser på nettlesere på, og innså at vi ikke kunne utvikle Google Chrome på egen hånd. Nettleseren har derfor blitt bygget opp av andre åpen kildekode-prosjekter som har betydd mye for nettleserteknologien, i tillegg til å ha bidratt til å fremme konkurranse og innovasjon, sier Linus Upson, Director of Engineering, Google.

For Google er det mye viktigere å gjøre internettopplevelsen best mulig, da de tjener sine kroner på at nettet brukes aktivt og at bedrifter annonserer på deres søkemotor.

Med Google Chrome kommer Google også i konkurranse med partnere som Opera og Firefox, men de har trolig vurdert det som mer risikabelt å la Microsoft komme for fullt på banen med sin nye Internet Explorer 8.

Foreløpig er Google Chrome bare tilgjengelig for Windows-brukere, men Google lover egne utgaver for Mac og Linux om noen måneder.

.
Her kan du laste ned Google Chrome, og her kan du lese mer om friprog-prosjektet.

Her er tegneserien som forklarer hvordan Google Chrome-teamet har tenkt.

    Les også:

Til toppen