JUSS OG SAMFUNN

Google får kjøpe Motorola

Verken EU eller USA tror at oppkjøpet vil gi redusert konkurranse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. feb. 2012 - 09:11

Google kunngjorde i august i fjor at selskapet har til hensikt å kjøpe Motorola Mobility, men har måttet vente på godkjennelse fra både EU-kommisjonen og USAs justisdepartement.

I går ble det klart at granskningene av oppkjøpet er avsluttet og at verken kommisjonen eller justisdepartementet tror at oppkjøpet vil ha noen vesentlig betydning for konkurransen i markedene for smartmobiler og nettbrett.

– Vi har godtkjent Googles oppkjøp av Motorola Mobilty fordi [...] denne transaksjonen i seg selv ikke fremkaller konkurransespørsmål. Kommisjonen vil selvfølgelig fortsette å holde nøye med atferden til alle markedsaktørene i sektoren, spesielt den økende, strategiske bruken av patenter, sier Joaquín Almunia, kommisjonens visepresident med ansvar for konkurransepolitikk, i en pressemelding.

EU-kommisjonen mener det ikek er noe fare for at Google vil nekte andre aktører enn Motorola å bruke Android, siden den mener at det er i Googles interesse å spre selskapets tjenester og programvare til et størst mulig publikum.

Kommisjonen mener at oppkjøpet heller ikke vil endre hvordan Motorola lisensierer ut patenter som er essensielle i forbindelse med telekom-standarder som 3G og LTE.

Kommisjonen har også gransket om Google vil komme i en posisjon hvor selskapet vil kunne bruke Motorolas standard-essensielle patenter til å oppnå favorisering for sine tjenester, inkludert søk og annonsering. Konklusjonen til kommisjonen er at Gogole allerede på mange måter kan belønne kunder som tar i bruk selskapets tjenester, og at oppkjøpet av Motorola ikke i vesentlig grad endrer dette.

USA

Sammen med Googles oppkjøp av Motorola, har antitrustdivisjonen i USAs justisdepartement gransket Rockstar Bidco-gruppens kjøp av visse patenter fra konkursrammede Nortel. I denne gruppen finner man blant annet Apple, Microsoft og Research in Motion (RIM). Dessuten har divisjonen gransket Apples kjøp av visse Novell-patenter.

– Etter en nøye gjennomgang av de foreslåtte transaksjonene, har antitrustdivisjonen bestemt at det er usannsynlig at noen av oppkjøpene vil redusere konkurransen. Divisjonen har derfor avsluttet disse tre granskningene. Også disse granskningene har i stor grad vært konsentrert om standard-essensielle patenter (SEP).

Både Apple, Google og Microsoft har nylig forpliktet seg til å lisensiere ut slike patenter med betingelser som er rettferdige, rimelige og ikke-diskriminerende (FRAND – Fair, Reasonable And Non-Discriminatory).

– Bekymringen til divisjonen om den potensielle, konkurransefiendtlige brukes av SEP-er ble redusert av de klare forpliktelsene til Apple og Microsoft om å lisensiere SEP-er etter FRAND-betingelser, samt deres forpliktelse til ikke å søke rettslige pålegg i rettslige feider som involvere SEP-er. Googles forpliktelser var mer tvetydige og tilbyr ikke den samme direkte bekreftelsen av dets fremgangsmåte for SEP-lisensiering, heter det i en uttalelse fra antitrustdivisjonen til USAs justisdepartement.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.