BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google Hangouts blir plugin-fri

Overgang til ny teknologi åpner dessuten for HD-oppløsning.

Google Hangout blir skal bli både plugin-fri og høyoppløst for mange brukere, etter hvert som tjenesten tar i bruk teknologiene WebRTC og VP8.
Google Hangout blir skal bli både plugin-fri og høyoppløst for mange brukere, etter hvert som tjenesten tar i bruk teknologiene WebRTC og VP8. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. aug. 2013 - 13:09

Som en del av selskapet Google+-tjeneste, har Google siden juni 2011 tilbudt webbasert videokonferanseløsningen Hangouts, hvor opptil ti deltakere kan prate, se video av hverandre og skjerm og annet innhold.

Til nå har man på pc-er måttet installere en egen plugin for å kunne benytte Hangouts i nettleseren. Men dette vil epoken snart være over – i alle fall dersom man benytter en nettleser som støtter videoteknologien VP8 og webteknologien WebRTC.

Gigaom skriver i en artikkel, som har blitt anbefalt av flere Google-ansatte, at Google har startet overgangen til en mer plugin-fri tilværelse for Hangouts allerede nå. Overgangen åpner også for nye muligheter.

Til Gigaom sier Chee Chew, visepresident for «engineering» i Google, at overgangen fra H.264 til VP8 åpner for Hangouts-video i HD-kvalitet, riktignok 720p. Ifølge Chew har dette ikke vært mulig med H.264 fordi håndtering av ti samtidige, H.264-baserte videostrømmer i HD-kvalitet rett og slett krever for mye prosesseringskraft.

Google skal rulle ut den VP8-baserte løsningen til alle brukere innen utgangen av neste uke. Kort tid etter det, skal HD-oppløsning gjøres tilgjengelig.

 <i>Bilde: Chee Chew</i>
Bilde: Chee Chew

Plugin-fritt blir Hangouts ikke før WebRTC-løsningen er klar, og det vil først skje om noen måneder. Årsaken er at Hangouts støtter en del funksjonalitet og effekter på avsendersiden som ikke er enkle å få til med WebRTC. Samtidig mener Chew at WebRTC vil kunne gi brukerne en mer helhetlig videoopplevelse, fordi videoen blir vist i et HTML-element når WebRTC benyttes. Dette skal gjøre et enklere blant annet å overlappe videoen med lag som inneholder ytterligere informasjon eller underholdende effekter.

De kommende løsningene betyr ikke at Google snart kan skru av dagens løsning, som er delvis basert på teknologi som selskapet lisensierer fra Vidyo. Brukere av Internet Explorer og Safari må fortsatt tilbys en plugin, siden ingen av de to nettleserne støtter verken WebRTC eller VP8.

Heller ikke på mobiltelefoner og nettbrett er det like enkelt, selv om bruken av Hangouts der foregår i egne apper som Google selv tilbyr. Dette skyldes blant annet at ikke alle slike enheter har maskinvarestøtte for VP8, noe som er nødvendig for at å få tilstrekkelig ytelse og begrenset strømforbruk.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.