UTVIKLING

Google holder igjen Android 3.0-koden

Vil ikke at den skal brukes på mobiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mars 2011 - 10:16

Det er ventet at Google vil få kritikk fra flere kanter når selskapet nå går ut og forteller at selskapet ikke vil offentliggjøre kildekoden til Android 3.0 «Honeycomb» i denne omgang.

Stort sett hele Android-plattformen er utgitt under åpen kildekodelisensen Apache License. Dette gjør det relativt enkelt for leverandørene av Android-baserte enheter å tilpasse Android til den enkelte enhet.

Men i forbindelse med Android 3.0 ønsker Google tydeligvis å holde igjen disse mulighetene. Denne versjonen av Android er den første som er tilpasset bruk på nettbrett.

Ifølge BusinessWeek har Google gjort kildekoden til Honeycomb tilgjengelig for en håndfull store kunder, slik som Motorola, Samsung, Asus og HTC, mens mindre aktører må vente. Årsaken være frykt for at disse mindre aktørene vil bruke programvaren på måter den ikke er egnet for.

– For å holde tidsplanen for nettbrett, måtte vi gjøre noen designmessige avveiinger, forteller Android-sjef i Google, Andy Rubin, til BusinessWeek.

– Vi ønsket ikke å tenke på hva som måtte til for at den samme programvaren skulle kunne kjøres på telefoner. Det ville ha krevd mye ekstra ressurser og forlenget tidsplanen vår utover det vi mente var fornuftig. Så vi tok en snarvei, sier Rubin.

Han legger til at dersom Google åpner kildekoden til Honeycomb nå, ville selskapet ikke kunne hindre at utviklere installerer programvaren på mobiler og skape virker dårlige brukeropplevelser.

– Vi vet ikke engang om den i det hele tatt vil fungerer på mobiler, sier Rubin, og legger til at teamet jobber hardt for å se hva som må til for at den skal kunne kjøres på andre enheter.

Andre kilder BusinessWeek har vært i kontakt med, antyder at kildekode til Honeycomb-utgaven av Android først vil bli åpnet når neste versjon av operativsystemet, som trolig har kodenavnet «Ice Cream», er ferdig. Google har så langt ikke holdt noen helt jevn utgivelsestakt for Android, men har kommet med flere versjoner i løpet av hvert kalenderår. Honeycomb ble lansert i februar i år.

Rubin lover dog at Android fortsatt er et åpen kildekode-prosjekt og at Google ikke har endret sin strategi på det området.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.