JUSS OG SAMFUNN

Google kartlegger private WLAN-soner

Gammel teknikk vekker forferdelse i Tyskland.

Google-bilene har mer enn bare mengde kameraer på taket.
Google-bilene har mer enn bare mengde kameraer på taket.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. apr. 2010 - 10:51

De tyske personvernmyndighetene er blant dem som har vært mest kritiske til Google Street Map. Nå har den føderale kommissæren for databeskyttelse og ytringsfrihet, Peter Schaar, fått nyss i at Googles Street View-biler ikke bare fotograferer personer og eiendommer, men også kartlegger WLAN-sonene i områdene der bilene beveger seg rundt.

De tyske personvernmyndighetene skriver i en pressemelding at etter det de forstår, lagrer Google både krypteringsstatus, MAC-adressen (Media Access Control) og WLAN-sonens identikator (SSID) i hvert enkelt tilfelle. Myndighetene er spesielt kritiske fordi enkeltpersoner ofte benytter sitt eget navn som SSID.

I pressemeldingen uttaler professor doktor Johannes Caspar, personvernombud i Hamburg, at Googles tilnærming ikke er akseptabel, og at dette på intet tidspunkt har vært en del av samtalene som har blitt holdt om Google Street View. Han krever umiddelbar fjerning av de aktuelle skannerne og at Google kun får fortsette fotograferingen dersom selskapet igjen følger betingelsene som står i avtalen fra juni 2009.

- Jeg er forferdet over hvilket formål disse turene har hatt uten kjennskap for tredjepart. Jeg oppfordrer Google til å slette de ulovlige personopplysningene det tidligere har samlet inn. Vår personvernstandarder må følges, Google!, sier Schaar i pressemeldingen.

Google-bilene har mer enn bare mengde kameraer på taket.
Google-bilene har mer enn bare mengde kameraer på taket.

Det virker som om Schaar og hans kolleger har fulgt litt dårlig med i timen. WLAN-kartografi, som teknikken ofte kalles, er på ingen måte noe nytt. Heller ikke i Tyskland.

Til Spiegel Online sier en representant for Google, Kay Oberbeck at innhentingen av WLAN-data ikke er noe nytt, og at det ikke bare gjøres av Google.

- Denne typen data har blitt samlet inn av ulike selskaper, inkludert tyske, i flere år. Vi har alltid snakket åpent om det faktum at Google samler inn denne informasjonen på flere ulike måter.

Oberbeck hevder at det ikke dreier seg data som kan identifisere enkeltpersoner, at dataene er anonymiserte og at innsamlingen er lovlig.

Spiegel Online skriver skriver at blant annet tyske Fraunhofer Institute for Integrated Circuits har utført lignende registrering - riktignok i noe mindre skala. Det ble protestert mot dette prosjektet, men disse førte ikke fram.

Mer omfattende skal datainnsamlingen til Skyhook Wireless være. Dette selskapet har ifølge Spiegel Online registrert mer enn 80 millioner WLAN-soner globalt. Selskapet har i flere år tilbudt programvare for stedsbestemmelse som baseres på registreringen av radiosignaler og mobilmaster. Det skal ikke ha vært offentlig kritikk mot denne løsningen.

denne siden vises områdene hvor Skyhook har registrert WLAN-soner.

Ifølge Spiegel Online har det ikke blitt avgjort av noen domstol i Tyskland hvorvidt MAC-adresser, som i utgangspunktet skal være unike identifikatorer for de enkelte nettverksgrensesnittene, er å anse som personlige data.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.