Google kjøper musikktjeneste

Ruster opp strømmetilbudet ved å velge musikken for deg.

Google kjøper musikktjeneste
Styrte spillelister kan bli Googles nye satsning. Bilde: Songza

Songza er ikke et veldig kjent navn blant musikklyttere (tjenesten er heller ikke offisielt tilgjengelig i Norge), men tilbudet er forholdsvis unikt sammenlignet med mange andre strømmeløsninger.

Velger for deg

Songza er basert på styrte spillelister, der tjenesten bruker informasjon om lytterne til manuelt å tilpasse forslagene etter lyttevaner og preferanser. Alle spillelistene er satt sammen av musikkeksperter, band, dj-er, journalister og lignende.

Songza bruker også andre typer data for å finne musikken du får høre – du kan få forslag basert på været, stedet der du befinner deg eller spesielle aktiviteter. Songza kan skreddersy låtuvalget basert på at du leser til eksamen, for eksempel.

Songza skal ha rundt 5,5 millioner brukere og har siden oppstarten fått inn over 12 millioner dollar fra investorer, deriblant Amazon. Tjenesten finnes som mobilapp til iOS, Android, Windows Phone 8, Blackberry 10, Sonos og på web.

Nå har altså giganten Google kjøpt hele Songza og kjøpesummen er anslått til drøyt 39 millioner dollar (ifølge kildene til New York Times). Google hevder at de ikke har umiddelbare planer om å legge ned tjenesten, men oppgir at Songza vil bidra med sin ekspertise til andre musikkorienterte Google-produkter – som YouTube og Google Play Music.

Sognzas ansatte skal flytte til Googles New York-kontorer.

Utvider tilbudet?

Google har fra før en habil strømmetjeneste kalt Google Play Music All Access, men den har en relativt grunnleggende, automatisert funksjonalitet. Det ligger i kortene at Songza og Play Music på sikt smelter sammen.

Oppkjøpet av Songza følger etter det svært mye omtalte Apple-oppkjøpet av Beats Audio. Der var riktignok Beats-hodetelefonene og merkevaren mest kjent, men avtalen inkluderte også en strømmetjeneste – som også bygger på lister utvalgt av musikkeksperter. Apple hadde fra tidligere ingen tilsvarende løsning, så det er tydelig at kampen tilspisser seg, og at menneskestyrte lister og forslag er i vinden.

Amazon har også nylig startet en musikktjeneste med styrte spillelister men dårligere utvalg av låter enn hos mange av konkurrentene. Heller ikke denne tjenesten er lansert for norske brukere.

Norske WiMP har vært tidlig ute med styrte spillelister, som settes opp av redaksjoner i hvert land, samt eksterne kilder som plateselskap og artister.

    Les også: