Google klar med Wikipedia-utfordrer

Tar opp kampen med verdens største nettleksikon, og frister med betaling til bidragsytere.

Google klar med Wikipedia-utfordrer

Tar opp kampen med verdens største nettleksikon, og frister med betaling til bidragsytere.

Søkegiganten Google har annonser som viktigste inntektskilde. De leverer verdens mest besøkte søkemotor, men lanserer samtidig stadig flere nettbaserte tjenester.

Nå er selskapet klar med sin egen konkurrent til nettleksikonet Wikipedia, etter å ha kunngjort en lukket beta av tjenesten rett før årsskiftet.

    Les også:

Wikipedia-rivalen heter Knol, en betegnelse og et uttrykk som er ment å oppfattes som en «kunnskapsenhet».

Den ferske utfordreren legger mer vekt på å fremheve innholdets forfatter, med skribentenes navn, tittel, stilling og bilde godt synlig øverst på sidene. De oppfordrer også brukerne til å lage ulike «knols» med samme emne.

Det nye nettleksikonenet fra Google har annonser på sine sider, i motsetning til Wikipedia som har valgt å holde sitt oppslagsverk reklamefritt.

Annonsesystemet AdSense er bygget inn i løsningen, og gir forfatterne av en artikkel utbytte for hvert klikk på annonser som vises på siden.

Standardvalget for hvert innsendte bidrag i Knol er «styrt samarbeid». Med dette valget kan alle som har en Google-konto foreslå endringer i artiklene, men originalforfatteren må godkjenne endringer før de offentliggjøres.

Forfattere kan også invitere andre til å bidra til egne artikler, ved å tildele rettigheter til å endre innhold man selv har bidratt med.

Alle artiklene kan kommenteres, slik vi kjenner det fra bloggverdenen. Det er også lagt inn funksjonalitet for å stemme på oppføringene.

Enkel i bruk

Det er svært enkelt å komme i gang for de som ønsker å bidra med innhold. Tekstverktøyet har støtte for rik tekst-formatering, og fremstår som enklere å bruke enn det noe kryptiske markup-språket som mange Wiki-løsninger benytter.

Opphavsrett

Brukerne av Knol kan velge mellom tre ulike lisenser for sine innsendte bidrag: Creative Commons Attribution, Creative Commons Attribution-Noncommercial, og «Alle rettigheter reservert».

    Les også:

Til toppen