– Google kommer med nytt lettvekter-OS

Skreddersydd for tingenes internett.

– Google kommer med nytt lettvekter-OS
Googles Brillo skal vises frem allerede neste uke, sier kildene. Foto: Flickr/Robert Scoble (CC BY 2.0)

I en tid der stadig flere lanserer programvare og maskinvare som relaterer seg til tingenes internett, og som skal kunne kjøre på svært enkle konfigurasjoner, støtte sensorer og nettskytjenester, vil ikke Google være dårligere. 

Ifølge nettstedet The Information vil Google nemlig vise frem et eget operativsystem for IoT, med kodenavn «Brillo». Det vil vises på Googles I/O-konferanse neste uke.

Les også: Hvem eier dataene i tingenes internett?

Brillo skal mest sannsynlig være knyttet til Android, og utvikles av et team som samarbeider med Android-avdelingen til Google. 

Superlett

Operativsystemet skal kjøre på enheter som krever svært lite strøm, og som har så lite som 32 eller 64 megabyte RAM. Meningen er at Brillo skal kunne brukes på den enkleste maskinvaren, brikker som styrer tilkoblede dører, lyspærer og lignende. Det er heller ikke usannsynlig at Google vil ønske å markedsføre systemet mot de mange hjemmelagede prosjekter for diverse tilkoblede enheter. 

Utviklingen av Brillo skal imidlertid ikke være relatert til Googles Nest-plattform. Nest er selskapet som lager smarte termostater og røykdetektorer, og som eies av Google. Enhetene til Nest skal likevel fungere med Brillo.

Les også: Nå kan skaperne prøve Windows 10.

Brillo skal tilbys gratis til produsenter av maskinvare, da Google ønsker å gjøre operativsystemet til en standard for tingenes internett. I dag er det lett å bli forvirret når det gjelder hvilken programvare forskjellige enheter kjører. 

Markedet er uansett i ferd med å bli stadig  mer befolket: Kinesiske Huawei viste frem sitt operativsystem for tingenes internett kalt LiteOS for bare dager siden. Windows 10 kommer i en kraftig nedstrippet versjon for «skapere» og små enheter, og andre produsenter har også sine egne plattformer. Faren for fragmentering er definitivt tilstede.

Les også: Avduket operativsystem på 10 kilobyte.