Android 8.0 Oreo

Google lanserte Android-versjon oppkalt etter en kjeks

Noen vil motta den innen få uker. Men de aller fleste må vente mye lenger.

Google lanserte Android 8.0 Oreo samtidig som at den totale solformørkelsen nådde østkysten av USA i går.
Google lanserte Android 8.0 Oreo samtidig som at den totale solformørkelsen nådde østkysten av USA i går. (Bilde: Google)

Noen vil motta den innen få uker. Men de aller fleste må vente mye lenger.

Overraskelsen var ikke spesielt stor da det i går ble klart at den nyeste Android-versjonen til Google har fått kallenavnet Oreo. 

Googles lanseringssending startet 20:40 i går kveld, samtidig som at den totale solformørkelsen nådde østkysten av USA. 

Dette dreier seg om versjon 8.0 av Android, som snart skal bli tilgjengelig «Over the Air» (OTA) for enheter i Googles Nexus- og Pixel-serier. Det vil ikke skje umiddelbart, for programvaren er nå til testing hos mobiloperatørene. Google regner med at utrullingen vil skje i faser i løpet av de kommende ukene. 

Men det er også mulig å installere den nye versjonen manuelt til disse enhetene, ved å laste ned systemavbildningen på denne siden.

Når det gjelder enheter fra andre leverandører, så er alt langt mer uklart. De fleste nye enheter som skal lanseres denne høsten, vil nok leveres med eller raskt kunne oppgraderes til Android 8.0 Oreo. En rekke toppmodeller fra ulike leverandører vil nok også motta den nye utgaven etter hvert. Men det kan ta tid. 

For eksempel var det enkelte eiere av Samsung Galaxy S7 som først fikk Nougat-utgaven av Android i mai i år, ni måneder etter lanseringen.

TechCrunch har spurt en del forskjellige leverandører om dette, men knapt noen har noen konkrete løfter å komme med.

Mange nyheter, mest under skallet

Google har kunngjort endringer i Android som skal gjøre det enklere for leverandører av Android-enheter å rulle ut nye Android-versjoner. Men det er først nå med Android 8.0 at disse blir tatt i bruk. 

Android 8.0 har blitt utviklet temmelig åpent, slik at det nok er svært lite nytt som ikke har blitt offentliggjort tidligere. Mange av nyhetene handler om bedre ytelse og batteritid, men det er også en hel del ny funksjonalitet, både for brukere og app-utviklere. 

Digi.no har tidligere omtalt en del av dette i denne artikkelen. Google presenterer de viktigste utviklernyhetene i Oreo på denne siden.

Et opptak av avdukingen av den nye Android Oreo-statuen finnes her.

Les også: Googles nye budskap er kunstig intelligens først og overalt

Kommentarer (18)

Kommentarer (18)
Til toppen