MASKINVARE

Google lanserte historisk gjennombrudd i fjor høst: Geniet bak slutter nå etter intern strid

Sjefsforsker for Googles kvanteeksperimenter, John Martinis, slutter i selskapet.

Google-sjef Sundar Pichai ved siden av kvantedatamaskinen selskapet har brukt i kvanteoverlegenheteksperimentet.
Google-sjef Sundar Pichai ved siden av kvantedatamaskinen selskapet har brukt i kvanteoverlegenheteksperimentet. Foto: Google
23. apr. 2020 - 09:56

I oktober i fjor gikk Google hardt ut og hevdet at de hadde oppnådd kvanteoverlegenhet. Nå slutter den genierklærte mannen som startet IT–gigantens fastvaresatsing på kvanteforskning i selskapet. 

Da Google lanserte nyheten i fjor, var det sjefsforsker John Martinis som fikk æren for prosjektet.

En lysbasert kvantedatamaskin skal ha oppnådd kvanteoverlegenhet, ifølge forskere.
Les også

Stort gjennombrudd: Ny kvantedatamaskin skal ha knust verdens kraftigste superdatamaskin

Krangler

Nå viser det seg at det har vært interne stridigheter i kvanteprosjektet i selskapet.

Charles Neill, John Martinis, Yu Chen og Pedram Roushan i Martinis lab. <i>Foto:  SONIA FERNANDEZ</i>
Charles Neill, John Martinis, Yu Chen og Pedram Roushan i Martinis lab. Foto:  SONIA FERNANDEZ

Allerede i fjor sommer skal grunnleggeren blitt fjernet fra sin lederposisjon, og omplassert en i rådgivende stilling. Dette skal ha ført til at amerikaneren havnet i krangel med Googles kvantesjef, Hartmut Neven.

– Siden mitt karrieremål er å bygge en fungerende kvantedatamaskin, tror jeg det er best for at alle at jeg slutter i Google, sier den genierklærte amerikaneren til Wired

Fremover skal mannen – som skal ha mye av æren for å demonstrere at kvantedatamaskiner faktisk fungerer –  undervise ved University of California i Santa Barbara.

Fra 10.000 år til 200 sekunder

Det var i oktober i fjor det kom frem i et upublisert forskningsdokument at Googles forskere skal ha tatt i bruk en ny type prosessor som kunne utføre spesifikke beregninger på tre minutter og 20 sekunder.

Samme beregninger ville tatt omkring 10.000 år å løse på verdens raskeste superdatamaskin, Summit, hevdet Googles kvantegruppe.

Den gang var det ikke kjent hva slags beregning det var snakk om, men systemet skal kun ha vært i stand til å utføre denne ene, høyt tekniske beregningen.

Google har en markedsandel på 90 prosent av internettsøk i USA. Nå vurderer det amerikanske justisdepartementet å be Googles morselskap Alphabet om å selge seg ut av deler av virksomheten sin.
Les også

Google kan bli delt opp

Hevdet Summit brukte to døgn

Senere publiserte Nature Googles vitenskapelige artikkel om den påståtte kvanteoverlegenheten.

– Det er veldig viktig for bransjen å nå denne milepælen. Dette er et stort øyeblikk for menneskeheten og for vitenskapen, sa grunnlegger av Rigetti Quantum Computing og tidligere forsker i IBMs kvantedatamaskingruppe, Chad Rigetti til Financial Times etter å ha sett Googles forskningsarbeid. 

IBM var ikke like overbevist, og avvist én av Googles påstander – ikke beregningen kvantedatamaskinen utførte, men påstanden om at Summit ville bruke 10 0000 år på samme oppgave.

IBM mente superdatamaskinen kunne utføre beregningen i løpet av drøyt to døgn. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

John Martinis forsvarte Google

Den gang gikk John Martinis ut og forsvarte Googles fremskritt:

– Vi ser fram til at folk faktisk kjører denne ideen på Summit, sjekker den og dataene våre, fordi dette er en del av den vitenskapelige prosessen – altså ikke bare å legge den fram, men faktisk å kjøre og sjekke den, sa sjefsforskeren til New Scientist den gangen, og fortsatte:

– Samtidig vil vi gjøre kvantedatamaskinene våre bedre. Vi kan ikke være sikre på at IBMs algoritme faktisk virker uten at den har blitt skikkelig testet.

– Selv med todagersmuligheten er de nødt til å kjøre dette. Det tar fortsatt lenger tid enn de 200 sekundene vi sier at det skal ta, så vi er fortsatt i kvanteoverlegenhet–regimet, hevdet Martinis og fortsatte:

– Vi forventer at kvantedatamaskiner langt vil overgå det som foregår med algoritmene.

Google-sjef Sundar Pichai fikk nei da han fridde til Wiz' aksjonærer med et tresifret milliardbud. Bildet er tatt i en annen anledning.
Les også

Cybersikkerhetsselskap: Avviste tresifret milliardbud fra Google

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.