MASKINVARE

Google lanserte historisk gjennombrudd i fjor høst: Geniet bak slutter nå etter intern strid

Sjefsforsker for Googles kvanteeksperimenter, John Martinis, slutter i selskapet.

Google-sjef Sundar Pichai ved siden av kvantedatamaskinen selskapet har brukt i kvanteoverlegenheteksperimentet.
Google-sjef Sundar Pichai ved siden av kvantedatamaskinen selskapet har brukt i kvanteoverlegenheteksperimentet. Foto: Google
23. apr. 2020 - 09:56

I oktober i fjor gikk Google hardt ut og hevdet at de hadde oppnådd kvanteoverlegenhet. Nå slutter den genierklærte mannen som startet IT–gigantens fastvaresatsing på kvanteforskning i selskapet. 

Da Google lanserte nyheten i fjor, var det sjefsforsker John Martinis som fikk æren for prosjektet.

En lysbasert kvantedatamaskin skal ha oppnådd kvanteoverlegenhet, ifølge forskere.
Les også

Stort gjennombrudd: Ny kvantedatamaskin skal ha knust verdens kraftigste superdatamaskin

Krangler

Nå viser det seg at det har vært interne stridigheter i kvanteprosjektet i selskapet.

Charles Neill, John Martinis, Yu Chen og Pedram Roushan i Martinis lab. <i>Foto:  SONIA FERNANDEZ</i>
Charles Neill, John Martinis, Yu Chen og Pedram Roushan i Martinis lab. Foto:  SONIA FERNANDEZ

Allerede i fjor sommer skal grunnleggeren blitt fjernet fra sin lederposisjon, og omplassert en i rådgivende stilling. Dette skal ha ført til at amerikaneren havnet i krangel med Googles kvantesjef, Hartmut Neven.

– Siden mitt karrieremål er å bygge en fungerende kvantedatamaskin, tror jeg det er best for at alle at jeg slutter i Google, sier den genierklærte amerikaneren til Wired

Fremover skal mannen – som skal ha mye av æren for å demonstrere at kvantedatamaskiner faktisk fungerer –  undervise ved University of California i Santa Barbara.

Fra 10.000 år til 200 sekunder

Det var i oktober i fjor det kom frem i et upublisert forskningsdokument at Googles forskere skal ha tatt i bruk en ny type prosessor som kunne utføre spesifikke beregninger på tre minutter og 20 sekunder.

Samme beregninger ville tatt omkring 10.000 år å løse på verdens raskeste superdatamaskin, Summit, hevdet Googles kvantegruppe.

Den gang var det ikke kjent hva slags beregning det var snakk om, men systemet skal kun ha vært i stand til å utføre denne ene, høyt tekniske beregningen.

Garderobeselskapet Leba holder til i Vigra i Giske kommune. De har kranglet med IT-leverandøren deres om nettutikk-løsningen de har betalt vel fem millioner kroner for.
Les også

Varsellampene gikk etter kontroll av million-systemet: – «Sauset» sammen

Hevdet Summit brukte to døgn

Senere publiserte Nature Googles vitenskapelige artikkel om den påståtte kvanteoverlegenheten.

– Det er veldig viktig for bransjen å nå denne milepælen. Dette er et stort øyeblikk for menneskeheten og for vitenskapen, sa grunnlegger av Rigetti Quantum Computing og tidligere forsker i IBMs kvantedatamaskingruppe, Chad Rigetti til Financial Times etter å ha sett Googles forskningsarbeid. 

IBM var ikke like overbevist, og avvist én av Googles påstander – ikke beregningen kvantedatamaskinen utførte, men påstanden om at Summit ville bruke 10 0000 år på samme oppgave.

IBM mente superdatamaskinen kunne utføre beregningen i løpet av drøyt to døgn. 

John Martinis forsvarte Google

Den gang gikk John Martinis ut og forsvarte Googles fremskritt:

– Vi ser fram til at folk faktisk kjører denne ideen på Summit, sjekker den og dataene våre, fordi dette er en del av den vitenskapelige prosessen – altså ikke bare å legge den fram, men faktisk å kjøre og sjekke den, sa sjefsforskeren til New Scientist den gangen, og fortsatte:

– Samtidig vil vi gjøre kvantedatamaskinene våre bedre. Vi kan ikke være sikre på at IBMs algoritme faktisk virker uten at den har blitt skikkelig testet.

– Selv med todagersmuligheten er de nødt til å kjøre dette. Det tar fortsatt lenger tid enn de 200 sekundene vi sier at det skal ta, så vi er fortsatt i kvanteoverlegenhet–regimet, hevdet Martinis og fortsatte:

– Vi forventer at kvantedatamaskiner langt vil overgå det som foregår med algoritmene.

Utslippene til Google øker enormt.
Les også

Googles CO2-utslipp har økt dramatisk – datasentre får skylden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.