Google Now skal gi deg det du trenger, når du trenger

Nå blir den digitale assistenten enda mer bevisst på omgivelsene.

Google Now skal gi deg det du trenger, når du trenger
Eksempel på Now on Tap: En samtale om spisesteder lar brukeren få opp øyeblikkelig informasjon om restauranten som omtales, samt apper som kan være relevante å bruke. Bilde: Google

Blant alle nyhetene Google viste frem på sin I/O-presentasjon i går er det kanskje den store oppdateringen til Google Now som er den mest umiddelbart nyttige for de fleste av oss. Now-tjenesten er tross alt noe som har gjort livet lettere for mange Android-brukere (og iOS-brukere, om ikke like omfattende), med sin smarte måte å samle inn relevant informasjon på og presentere den via oversiktlige kort som holder styr på det meste man skal foreta seg. 

Fremtidens Google Now vil være enda dypere integrert i Android, mener Google.

Skjønner hva du mener

Evolusjonen kalles Google Now on Tap, og betyr at man vil få langt mer kontekstrelevant informasjon som kan hentes opp med et knappetrykk. 

Det vil si at tjenesten vil hente ut data fra den applikasjonen man har oppe til enhver tid, og analysere denne for å gi deg relevante tilbakemeldinger.

Les også: Dette kommer i Android M.

Eksempler er en epost som refererer til en navngitt film. Aktiverer man Now on Tap (ved å holde inne hjem-knappen), vil man automatisk få opp kort som gir informasjon om filmen, som anmeldelser, visningstider og lignende. 

En tekstmelding som nevner en restaurant kan på samme måte brukes som utgangspunkt til anmeldelser av restauranten, samtidig som det foreslås å legge inn en påminnelse om å dra innom vaskeriet (fordi meldingene også refererte til klesvask). Man vil også få foreslått andre relevante apper, som Yelp, med mer informasjon, eller OpenTable, for booking av bord.

Produktsjefen for Google Now, Aparna Chennapragada, mens hun presenterte nyhetene på torsdagens konferanse.
Produktsjefen for Google Now, Aparna Chennapragada, mens hun presenterte nyhetene på torsdagens konferanse. Bilde: Google
 

Man kan også benytte seg av stemmesøk, nok et eksempel Google presenterte viste til en låt av artisten Skrillex, mens den ble spilt av kunne man spørre Google hva vedkommende heter i virkeligheten - og svaret kom opp øyeblikkelig. 

Potensialet er uten tvil stort, og noe av det beste er at den nye funksjonaliteten ikke skal kreve noen endringer fra app-utviklere. Appen trenger bare å være indeksert av Google.

Mye av grunnlaget for Now on Tap er Googles investering i maskinlæring, selskapets visesjef Sundar Pichai forteller selv at Google har investert enormt i maskinlæring de siste årene, og har nå verdens beste kapasitet til dette.

Får skryt

Google viser per i dag kun noen kontrollerte eksempler på hvordan Now on Tap vil fungere, og ifølge journalister som har testet funksjonen på I/O-konferansen er det veldig imponerende. Det er likevel vanskelig å si hvordan nye Now vil fungere i praksis, på tvers av språk og andre begresninger.

Les også: Google tar kartene sine offline.

Google sier at Now on Tap vil være en del av kommende Android M - det er ikke klart om de som ikke får anledning til å oppdatere med det første vil kunne bruke denne funksjonaliteten separat. Det som er klart er imidlertid at kampen om smarte assistenter tilspisser seg ytterligere - det ventes blant annet at Apple vil vise frem store forbedringer til sin Siri på WWDC-konferansen om halvannen uke.

Les også: Vil la deg betale helt uten berøring.