Google sensurerte norske scientologi-lenker

Den amerikanske DMCA-loven kan brukes til mye: Andreas Heldal-Lund fikk brev fra søkemotoren Google, der det går frem at scientologi-kirken har bedt dem fjerne lenker til hans scientologi-kritiske nettsted Xenu.net.

Den amerikanske DMCA-loven kan brukes til mye: Andreas Heldal-Lund fikk brev fra søkemotoren Google, der det går frem at scientologi-kirken har bedt dem fjerne lenker til hans scientologi-kritiske nettsted Xenu.net.

Det scientologi-kritiske nettstedet Xenu.net har i mange år vært det mest trafikkerte og høyest rangerte nettstedet blant de som har noe å utsette på L. Ron Hubbards religiøse imperium.

Xenu.net og deres "Operation Clambake" lå også langt oppe på søkemotorenes lister i mange år, men plutselig forsvant det.

Da grunnlegger Andreas Heldal-Lund begynte å mase på søkemotoren Google om hvorfor de hadde forsvunnet fra oversikten, endte det med at han fikk et brev.

Vi siterer: "We removed certain specific URLs in response to a notification submitted by the Religious Technology Center and Bridge Publications under section 512(c)(3) of the the Digital Millennium Copyright Act (DMCA)."

RTC og Bridge Publications er Scientologi-organisasjoner som eier rettighetene til grunnlegger og sektleder L. Ron Hubbards verker, og de har altså valgt å bruke copyright-loven DMCA for å sensurere lenker fra søkemotoren til Heldal-Lunds nettsted.

- Scientologene har på en måte gitt opp å stoppe oss på "vanlige" måter, så de bruker slike metoder i stedet. Det som er helt spesielt i dette tilfellet er at Google godtar en DMCA-anklage mot linking, hadde det vært en anklage mot en mirror-site hadde jeg skjønt det, sier Heldal-Lund til digi.no.
Han har muligheten til å legge inn en protest på fjerningen av lenkene, men er litt usikker på om han skal gjøre det. Heldal-Lund sier han etter DMCA-loven må underlegge seg amerikansk lov for å gjøre det, og har per i dag flere advokater som jobber frivillig med saken. De skal uansett prøve å få Google til å ombestemme seg før de sender inn mot-klage.


- Jeg er i den luksussituasjon at jeg kjemper en sak som får mye støtte, sier han.

Mange scientologi-kritikere har fått på pungen av sektens representanter, og i en av de mest kjente sakene ble copyright-loven brukt på samme måte som DMCA er benyttet mot Google og Xenu.net. Saken om Religious Technology Center & Bridge Publications vs. Netcom/Erlich/Klemesrud kan du lese mer om på denne nettsiden.

- Jeg startet i 1996, etter å ha lest en artikkel i Dagbladet om en dame som fikk noen hundre tusen i erstatning fra scientologikirken. Jeg lette litt på nettet etter informasjon, og etter hvert fikk jeg plutselig tilsendt en hel masse sprøtt og skremmende materiale om hvordan de skulle knuse kritikere, få folk lagt inn på sinnssykehus og så videre. Så da bestemte jeg meg for å sette opp et nettsted, forteller Heldal-Lund til digi.no.

Han forteller at han hele tiden har vært jaget vilt, men at han nå for tiden bare "får trusler av og til, men ikke noe voldsomt".

- Men vi har fortsatt sidene våre på mange forskjellige servere så vi kan bytte til en annen om de skulle presse ISP-ene, noe som har skjedd før. Vi har blitt kastet ut av mange nettverksleverandører som rett og slett blir lei av telefoner og advokatbrev, ifølge Heldal-Lund.

Til toppen