NETTSKY

Google skal fjerne en av de største svakhetene ved selskapets nettsky

Nå skal selskapet åpne mange flere regioner.

Googles datasenter i Council Bluffs, Iowa, utgjør en av Googles fem nettskyregioner i dag. Innen utgangen av 2017 skal antallet økes med ni.
Googles datasenter i Council Bluffs, Iowa, utgjør en av Googles fem nettskyregioner i dag. Innen utgangen av 2017 skal antallet økes med ni. Bilde: Google/Connie Zhou
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. sep. 2016 - 15:00

Google er blant verdens største tilbydere av nettskytjenester, men henger etter de aller største konkurrentene på enkelte områder. Et av de viktigste er antallet regioner selskapene har datasentre i. 

Microsoft har klart flest regioner. Etter at selskapet åpnet to nye datasentre i Tyskland i forrige uke, har selskapet 30 regioner i drift. Omtrent halvparten ligger i Europa eller Asia. Ytterligere fire regioner er planlagt.

Amazon har 13 regioner i drift. Mer enn halvparten er i Europa eller Asia. Planer om ytterligere fire regioner har blitt offentliggjort

Les også: Microsoft har åpnet datasentre hvor USA ikke har rett til innsyn

Bakerst, men skal redusere avstanden

Google har derimot bare fem regioner, hvorav tre ligger i USA. De to siste ligger i henholdsvis Belgia og Taiwan. En sjette region skal åpnes i Tokyo senere i år, men i går kunngjorde selskapet planer om å åpne ytterligere åtte regioner. Enda flere vil bli kunngjort i 2017. 

De åtte nye regionene skal åpnes i løpet av 2017 i henholdsvis Mumbai, Singapore, Sydney, den nordre delen av delstaten Virginia, São Paulo, London, Finland og Frankfurt. 

Inkludert den kommende nettskyregionen i Tokyo, har Google nå offentliggjort planer om ni nye regioner det kommende året. <i>Foto: Google</i>
Inkludert den kommende nettskyregionen i Tokyo, har Google nå offentliggjort planer om ni nye regioner det kommende året. Foto: Google

Det er flere årsaker til at det for globale tilbydere er viktig å ha datasentre i mange regioner. Blant annet krever mange land at visse typer data blir lagret enten innenlands eller i spesifikke regioner. I tillegg har aksesstiden stor betydning, selv om dataene sendes via fiberkabler. For en norsk bruker vil ta betydelig kortere tid å få svar fra en server i Finland enn en server i USA, siden forskjellen i avstand er så stor. 

Hver regionen er vanligvis inndelt flere tilgjengelighetssoner. I Googles tilfelle har hver region mellom to og fire slike soner.

Leste du denne? Oracle går til priskrig mot Amazon Web Services

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.