Google-søket blir mer «privat»

Smeltes stadig mer sammen med Google Now.

Google-søket blir mer «privat»
Google Private Results gjør det blant annet mulig for Googles søketjeneste å hente informasjon fra brukerens personlige brukerdata til å presentere mer informasjon om de samme objektene, for eksempel adressen til et gitt hotell, status for en kommende flyreise eller forventet leveringstidspunkt for en pakke. Bilde: Google

Google kunngjorde i går en større nyhet knyttet til selskapets mye brukte søketjeneste. Dersom man i tillegg til Google Search, også benytter flere andre av Googles tjenester, vil søketjenesten også kunne vise søkeresultater som er hentet fra brukerens egne data i Gmail, Google Calendar og Google+.

Ved hjelp av dette kan man via Google Search i nettleseren, samt Googles søkeapplikasjoner for smartmobiler og nettbrett, utføre søk i personlige data ved hjelp av mer naturlig språk enn tidligere.

Ved hjelp av tilgangen på tvers av de ulike tjenestene – noe Google relativt nye og omdiskuterte personvernpolicy har åpnet for, kan søketjenesten gi brukeren oppdatert informasjon om blant annet flightstatus, restaurant- og hotellreservasjoner, leveranser, avtaler og fotografier.

Mye av denne informasjonen har vært tilgjengelig gjennom Google Now i apper for Android og iOS i en god stund allerede, men har nå også blitt flyttet til Google Search og weben. Søkene kan også utføres ved hjelp av tale.

Men som med mye annet helt nytt som lanseres av de store, amerikanske IT-selskapene, så gjøres funksjonaliteten først tilgjengelig for engelskspråklige brukere i USA. Alle andre må vente på ubestemt tid. Det er selvfølgelig en naturlig forklaring på dette. Ting må oversettes og tilpasses lokale forhold, og dette tar tid.

Eksempler på søk eller spørringer man kan komme med, er« Is my flight on time?», «What are my plans for tomorrow?», «When will my package arrive» eller «Show me my photos from Thailand».

Funksjonaliteten avhenger selvfølgelig at informasjonen finnes i blant brukerdataene, i formater som Googles tjenester forstår noe av.

Brukere kan velg om de ønsker denne funksjonaliteten og kan skru det hele av eller på i innstillingene for Google Search, under overskriften «Private results». I utgangspunktet ser det ut til at innstillingen er satt til «Do not use private results». Men denne innstillingen er kun tilgjengelig dersom Google vises med engelsk språkdrakt.

    Les også: