Abonner
OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Google Street View feirer 15 år - lar deg reise tilbake i tid

Gjennom femten år har Google Street View-bilene samlet et omfattende bildebibliotek. Nå brukes bildene til å la deg se både i 3D og bakover i tid.

Er du blant de som savner Y-blokka kan du fortsatt rusle forbi digitalt.
Er du blant de som savner Y-blokka kan du fortsatt rusle forbi digitalt. Foto: Google Maps

Det begynner kanskje å bli lenge siden man ringte lokalpressen hvis man så Googles Street View-bilen med kamera på taket kjøre forbi, men det fikk mye oppmerksomhet da løsningen først ble lansert i Norge i februar 2010, etter å ha kjørt, i alle fall knapt halvveis, land og strand rundt i 2009.

I dag består tjenesten av 220 milliarder bilder fra over hundre land.

I mai fyller tjenesten 15 år. Det feirer Google med å teste ut et mer moderne og nettere kamera, lansere funksjonalitet for å se hvordan ting så ut flere år tilbake på mobil, og ny funksjonalitet for «oppslukende» digitale modeller av kjente landemerker.

Det melder Produktdirektør for Google Maps, Ethan Russel, i et blogginnlegg.

«Oppslukende opplevelse»

Det engelske begrepet «Immersive» ser ut til å være et nytt favorittord blant teknologikjempene, i alle fall de som legger pengene i metaversene. Begrepet kan oversettes med oppslukende og brukes til å beskrive tredimensjonale bilder som oppleves som de omgir brukeren.

Nå lover også Google Maps å gi deg oppslukende opplevelser av steder du ennå ikke har besøkt. Gjennom å kombinere milliarder av bilder fra Street View og luftfoto, bygger de digitale modeller av ulike byer og plasser rundt om i verden.

Funksjonaliteten skal lanseres senere i 2022.

Nytt kamera

For å komme seg frem i ulent terreng og trange smug, trengs lettere utstyr enn en fullrigget bil. Fra neste år tar Google i bruk et nytt kamerasystem, som skal «ta all kraften, oppløsningen og prosesserings-kapasiteten som er bygget inn i en hel Street View bil, og krympe det ned til et kamera på størrelsen med en huskatt».

Et håndholdt kamera med blått hode med kameraer og metallboks rundt resten av hardwaren.
På størrelse med en vanlig huskatt, sier Google om det nye Street View-kamerasystemet Foto: Google Maps

Kameraet veier cirka syv kilo, og planen er å sende det både opp på fjelltopper, inn i Amazonas og på spasertur gjennom grønnsaktorget.

Reis i tid

Er du av den nostalgiske typen, eller den som ikke klarer å legge fra deg diskusjonen om hvilken farge nabohuset hadde i 2012 eller hvilken butikk som lå på gatehjørnet før kjeden tok over, får du nå et nytt verktøy i mobilen.

Etter femten år har nemlig Google bygget opp et ganske betydelig historisk foto-bibliotek. Det åpner de for publikum.

Funksjonaliteten, som allerede finnes i desktop-versjonen av Street View, lar deg velge mellom å se sist oppdatert bilder, eller tidligere bilder når du er i Street View. Når du har valgt en annen dato, kan du fortsatt navigere rundt i Street View, så langt Google-bilen har kjørt på det tidspunktet du har valgt.

Det fungerer selvfølgelig best om Google har kjørt forbi med forholdsvis jevne mellomrom.

– Når du er i Street View, tæpp hvor som helst på bildet for å se informasjon om lokasjonen. Klikk så på «se flere datoer» for å se det historiske bildematerialet vi har publisert fra dette stedet, helt tilbake til 2007, skriver Russel.

Les også

Trelastgata i Oslo i september 2019.
Trelastgata i Oslo i september 2019.Foto: Google Maps