FORBRUKERTEKNOLOGI

Google TV tar ny sats uten Intel

Går over til ARM og har fått både Samsung og LG med på laget.

LG er tidlig ute med å vise fram et kommende produkt basert på Google TV.
LG er tidlig ute med å vise fram et kommende produkt basert på Google TV. Bilde: LG
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2012 - 10:23

Googles Android-baserte tv-programvare, Google TV, har så langt ikke svart til forventningene, verken når det gjelder funksjonalitet, modenhet, innhold eller salgstall. Målet for plattformen er å smelte sammen tv- og webopplevelsen for brukeren.

Salget har likevel tatt seg brukbart opp etter at en ny versjon av programvaren ble gitt ut i fjor høst. Google melder at aktiveringsraten har blitt mer enn doblet siden da. Lavere priser på ikke minst på den separate tv-boksen Logitech Revue har nok også bidratt.

Siden lanseringen 2010 er det bare nevnte Logitech og Sony som har kommet med Google TV-produkter. Disse har i stor grad vært tilpasset det amerikanske markedet og har i liten grad blitt markedsført andre steder.

Under neste ukes Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas vil det bli kunngjort flere Google TV-relaterte nyheter. Google har nå bekreftet at flere store tv-produsenter skal lansere Google TV-produkter i løpet av 2012. Dette er Samsung og LG, i tillegg til amerikanske Vizio.

Mens tidligere Google TV-produkter har bygget på Atom-baserte brikkesett fra Intel, tyder alt nå på at Intel er forlatt og at det heretter er ARM-arkitekturen som gjelder.

LGs kommende Google TV-produkter skal baseres på selskapets eget L9-brikkesett. LG kunngjorde våren 2011 at selskapet hadde lisensiert prosessorkjernene Cortex-A15 MPCore- og Cortex-A9 MPCore, samt den norskutviklede grafikkprosessoren Mali-T604 GPU, fra ARM.

Det er allerede klart at LG vil under CES vil presentere én eller flere tv-modeller som kombinerer Google TV med LGs eksisterende 3D- og Smart TV-teknologier. Disse modellene skal blant annet støtte multitasking, slik at funksjoner knyttet til for eksempel søk, sosiale nettverk og tv-titting kan kjøres samtidig. Tv-ene vil leveres med en fjernkontroll med QWERTY-tastatur.

Brikkeleverandøren Marvell introduserte i går Foresight Platform, en plattform basert på selskapet ARMADA 1500 HD Media System-on-a-Chip (SoC) spesielt designet for neste generasjons Google TV. Denne tokjernede brikken skal være spesielt egnet for å levere 3D-video og -grafikk, fyldig lyd og tv-vennlig webinnhold. Ifølge Google skal denne plattformen bidra til at flere produkter, i ulike prisklasser, kommer på markedet.

Også den taiwanske brikkeprodusenten MediaTek er blant de nye Google TV-partnere. Ifølge Google skal selskapets brikkesett brukes i nok enda en bølge med Google TV-enheter.

Samsung vil sannsynligvis basere sine Google TV-produkter på selskapets egne ARM-baserte brikkesett, Exynos, som allerede brukes i selskapets smart-tv-er. Samarbeidet med Google innebærer ikke at selskapet forlater sin egen SmartTV-plattform. Den har nettopp kommet i versjon 3.0. Samsung er ikke ukjente med å satse på flere hester. Blant annet leverer det smartmobiler basert på både Android, Bada og Windows Phone.

Mens Logitech ser ut til å ha gitt opp satsingen på Google TV, i alle fall for en periode, så lover Sony å komme med nye produkter. Disse skal lanseres i atskillige land i løpet av 2012.

Google TV 2.0, som er versjonen som ble lansert i høst, åpnet for installasjon av applikasjoner. Så langt skal det være laget drøyt 150 applikasjoner som er spesielt bygd for tv, men også mange vanlige Android-applikasjoner støttes.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.