Google TV tar ny sats uten Intel

Går over til ARM og har fått både Samsung og LG med på laget.

Google TV tar ny sats uten Intel
LG er tidlig ute med å vise fram et kommende produkt basert på Google TV. Bilde: LG

Googles Android-baserte tv-programvare, Google TV, har så langt ikke svart til forventningene, verken når det gjelder funksjonalitet, modenhet, innhold eller salgstall. Målet for plattformen er å smelte sammen tv- og webopplevelsen for brukeren.

Salget har likevel tatt seg brukbart opp etter at en ny versjon av programvaren ble gitt ut i fjor høst. Google melder at aktiveringsraten har blitt mer enn doblet siden da. Lavere priser på ikke minst på den separate tv-boksen Logitech Revue har nok også bidratt.

Siden lanseringen 2010 er det bare nevnte Logitech og Sony som har kommet med Google TV-produkter. Disse har i stor grad vært tilpasset det amerikanske markedet og har i liten grad blitt markedsført andre steder.

Under neste ukes Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas vil det bli kunngjort flere Google TV-relaterte nyheter. Google har nå bekreftet at flere store tv-produsenter skal lansere Google TV-produkter i løpet av 2012. Dette er Samsung og LG, i tillegg til amerikanske Vizio.

Mens tidligere Google TV-produkter har bygget på Atom-baserte brikkesett fra Intel, tyder alt nå på at Intel er forlatt og at det heretter er ARM-arkitekturen som gjelder.

LGs kommende Google TV-produkter skal baseres på selskapets eget L9-brikkesett. LG kunngjorde våren 2011 at selskapet hadde lisensiert prosessorkjernene Cortex-A15 MPCore- og Cortex-A9 MPCore, samt den norskutviklede grafikkprosessoren Mali-T604 GPU, fra ARM.

Det er allerede klart at LG vil under CES vil presentere én eller flere tv-modeller som kombinerer Google TV med LGs eksisterende 3D- og Smart TV-teknologier. Disse modellene skal blant annet støtte multitasking, slik at funksjoner knyttet til for eksempel søk, sosiale nettverk og tv-titting kan kjøres samtidig. Tv-ene vil leveres med en fjernkontroll med QWERTY-tastatur.

Brikkeleverandøren Marvell introduserte i går Foresight Platform, en plattform basert på selskapet ARMADA 1500 HD Media System-on-a-Chip (SoC) spesielt designet for neste generasjons Google TV. Denne tokjernede brikken skal være spesielt egnet for å levere 3D-video og -grafikk, fyldig lyd og tv-vennlig webinnhold. Ifølge Google skal denne plattformen bidra til at flere produkter, i ulike prisklasser, kommer på markedet.

Også den taiwanske brikkeprodusenten MediaTek er blant de nye Google TV-partnere. Ifølge Google skal selskapets brikkesett brukes i nok enda en bølge med Google TV-enheter.

Samsung vil sannsynligvis basere sine Google TV-produkter på selskapets egne ARM-baserte brikkesett, Exynos, som allerede brukes i selskapets smart-tv-er. Samarbeidet med Google innebærer ikke at selskapet forlater sin egen SmartTV-plattform. Den har nettopp kommet i versjon 3.0. Samsung er ikke ukjente med å satse på flere hester. Blant annet leverer det smartmobiler basert på både Android, Bada og Windows Phone.

Mens Logitech ser ut til å ha gitt opp satsingen på Google TV, i alle fall for en periode, så lover Sony å komme med nye produkter. Disse skal lanseres i atskillige land i løpet av 2012.

Google TV 2.0, som er versjonen som ble lansert i høst, åpnet for installasjon av applikasjoner. Så langt skal det være laget drøyt 150 applikasjoner som er spesielt bygd for tv, men også mange vanlige Android-applikasjoner støttes.

    Les også: