JUSS OG SAMFUNN

Google vant rettssak om gatebilder

Fornærmet ektepar krevde bilder av eget hus slettet.

18. feb. 2009 - 14:23

Et amerikansk par som saksøkte Google for å ha invadert deres private sfære, har tapt saken på alle punkter.

Aaron og Christine Boring mente at Google forbrøt seg mot ekteparets privatliv, når de tok bilder av huset deres til bruk i tjenesten Street View. Bildene skal ha vært tatt langs en privateid og tydelig skiltet vei.

Det å finne hjemmet sitt blant nettjenestens gatebilder forårsaket mentale lidelser og bidro til lavere verdi på eiendommen, hevdet paret.

For dette krevde de en erstatning på 25 000 dollar, eller om lag 175 000 norske kroner. I tillegg forlangte de bildene slettet fra nettstedet.

Google hevdet i saken at det er fullstendig lovlig å fotografere, også langs private veier. Nettgiganten har tidligere anført at tiden for et fullstendig personvern er forbi.

Personvernaktivister var tidlig ute med kritikk av Google, da de for snart to år siden lanserte Street View-tjenesten. Grunnen var at det var mulig å gjenkjenne ansikter og bilskilt på noen av fotografiene. Senere ble dette visket vekk fra bildene.

Personvern var derfor høyt på agendaen da den norske søketjenesten Sesam lanserte en tilsvarende tjeneste i begynnelsen av måneden.

- Vi er opptatt av dette, derfor har vi sørget for at alle ansikter og bilskilt er sladdet i vår tjeneste, sa Per Eirik Marton, produktansvarlig for kart i Sesam til digi.no.

Google sladder nå bilskilt og ansikter i sin Street View-tjeneste, som her på Times Square i New York.
Google sladder nå bilskilt og ansikter i sin Street View-tjeneste, som her på Times Square i New York.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.