BETALINGSLØSNINGER

Google velger en helt annen linje enn Apple i konflikten med Epic Games

Lover å gjøre det enklere å installere alternativer til Google Play i Android.

Google vil legge mer til rette for alternative app-butikker i Android, slik som butikken til Epic hvor spillet Fortnite fortsatt er tilgjengelig for å Android-brukere.
Google vil legge mer til rette for alternative app-butikker i Android, slik som butikken til Epic hvor spillet Fortnite fortsatt er tilgjengelig for å Android-brukere. Illustrasjon: Epic Games
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. sep. 2020 - 15:55

Da Epic Games i august kom med en oppdatering til mobilutgaver av spillet Fortnite, som gjør at brukerne kan betale for kan gjøre kjøp i appen og betalte Epic direkte, i stedet for å bruke Apples eller Googles fordyrende betalingstjenester, ble spillet fjernet fra både Apples App Store og Google Play fordi dette er brudd på retningslinjene til begge de to app-butikkene. 

Epic saksøkte deretter begge de to selskapene for dette og peker på monopolforhold. 

I ettertid har de to leverandørene reagert svært forskjellig. Apple har forsøkt å straffe Epic ytterligere ved å stenge Epics konto i Apple Developer Program. Også dette har endt opp i retten. Det er ventet at saken vil bli prøvd foran en jury neste sommer, og at Apple i mellomtiden må slippe Epic og Fortnite inn igjen. Det vil trolig bli avgjort denne uken, skriver New York Times.

Legger til rette for alternativer

Google ser derimot til å velge en langt mindre konfronterende linje enn det Apple har gjort.  I praksis har ikke selskapet gjort noe større ut av dette, i alle fall til nå. 

Noe av årsaken er selvfølgelig at Google med Google Play ikke har det samme, faktiske monopolet å forsvare som det Apple har med App Store. 

Mange Android-enheter leveres allerede i dag en alternativ app-butikk i tillegg til Google Play. Vanligvis er dette en som mobilleverandøren selv tilbyr. Men brukeren kan relativt fritt velge å bruke andre helt app-butikker i stedet, for eksempel den som tilbys av Epic. Derfor er Fortnite fortsatt tilgjengelig for Android.

Riktignok advarer Android til en viss grad mot å installere apper fra andre app-butikker enn Google Play. Dette er primært begrunnet med sikkerhet, noe som nok fører til at enkelte lar være å ta i bruk alternativene. 

Lover endringer i Android 12

Denne uken Google for første gang med et skikkelig respons i konflikten Epic. I et blogginnlegg skriver selskapet at valgfrihet alltid har vært en sentral del av Android, enten det gjelder tastatur, meldingsapper, telefonappen eller app-butikk. 

– Til tross for dette har noen utviklere gitt oss tilbakemeldinger om hvordan de vi gjøre brukeropplevelsen ved installasjonen av en annen app-butikk enda bedre. Som en respons på dette vil vi gjøre endringer i Android 12 som gjør det enda enklere for folk å bruke andre app-butikker på enhetene sine, samtidig som at vi nøye med ikke å kompromittere sikkerhetstiltakene som finnes i Android, skriver Google. 

Nøyaktig hvordan dette skal gjøres, er Google ennå ikke klare til å fortelle. Men det kan innebære at de alternative app-butikkene gjøres tilgjengelige som apper i Google Play.

Android 12 vil for øvrig først bli lansert høsten 2021.

Björn Myreze.
Les også

Norsk bedrift leverer virtuelt TV-studio til Bloomberg

Forsvarer avgiften

Når det gjelder avgiften på 30 prosent av beløpet ved kjøp av apper eller kjøp inne i appene, når de er distribuert gjennom Google Play, så mener Google at dette er rimelig. Selskapet skriver at dette gjør det mulig for det å investere kontinuerlig i plattformen, samtidig som at størrelsen på inntektene henger direkte sammen med suksessen til utviklerne. 

Selskapet har likevel sett behov for å klargjøre språket i betalingspolicyen, slik at den mer eksplisitt forklarer at alle utviklere som selger digitale varer i appene sine, må bruke betalingssystemet i Google Play. 

Gir utviklerne et år

Ifølge Google er det under 3 prosent av utviklerne som tilbyr apper gjennom Google Play, som har solgt digitale varer på denne måten de siste 12 måneden. 97 prosent av disse bruker betalingsfunksjonaliteten i Google Play. 

De resterende, noe utgjør under en promille av alle utviklerne, risikerer ikke å få appene sine kastet ut av Google Play med det aller første. I stedet gis de et år (fram til 30. september 2021) på å legge inn støtte for betalingsfunksjonaliteten i Google Play. Dette gjelder også de berørte av Googles egne apper. 

En av de nye KI-funksjonene i Chrome lar deg lage tekster basert på kun noen få ord.
Les også

Gir Chrome KI-innsprøytning: Flere oppgaver skal bli lettere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.