BETALINGSLØSNINGER

Google velger en helt annen linje enn Apple i konflikten med Epic Games

Lover å gjøre det enklere å installere alternativer til Google Play i Android.

Google vil legge mer til rette for alternative app-butikker i Android, slik som butikken til Epic hvor spillet Fortnite fortsatt er tilgjengelig for å Android-brukere.
Google vil legge mer til rette for alternative app-butikker i Android, slik som butikken til Epic hvor spillet Fortnite fortsatt er tilgjengelig for å Android-brukere. Illustrasjon: Epic Games
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. sep. 2020 - 15:55

Da Epic Games i august kom med en oppdatering til mobilutgaver av spillet Fortnite, som gjør at brukerne kan betale for kan gjøre kjøp i appen og betalte Epic direkte, i stedet for å bruke Apples eller Googles fordyrende betalingstjenester, ble spillet fjernet fra både Apples App Store og Google Play fordi dette er brudd på retningslinjene til begge de to app-butikkene. 

Epic saksøkte deretter begge de to selskapene for dette og peker på monopolforhold. 

I ettertid har de to leverandørene reagert svært forskjellig. Apple har forsøkt å straffe Epic ytterligere ved å stenge Epics konto i Apple Developer Program. Også dette har endt opp i retten. Det er ventet at saken vil bli prøvd foran en jury neste sommer, og at Apple i mellomtiden må slippe Epic og Fortnite inn igjen. Det vil trolig bli avgjort denne uken, skriver New York Times.

Legger til rette for alternativer

Google ser derimot til å velge en langt mindre konfronterende linje enn det Apple har gjort.  I praksis har ikke selskapet gjort noe større ut av dette, i alle fall til nå. 

Noe av årsaken er selvfølgelig at Google med Google Play ikke har det samme, faktiske monopolet å forsvare som det Apple har med App Store. 

Mange Android-enheter leveres allerede i dag en alternativ app-butikk i tillegg til Google Play. Vanligvis er dette en som mobilleverandøren selv tilbyr. Men brukeren kan relativt fritt velge å bruke andre helt app-butikker i stedet, for eksempel den som tilbys av Epic. Derfor er Fortnite fortsatt tilgjengelig for Android.

Riktignok advarer Android til en viss grad mot å installere apper fra andre app-butikker enn Google Play. Dette er primært begrunnet med sikkerhet, noe som nok fører til at enkelte lar være å ta i bruk alternativene. 

Lover endringer i Android 12

Denne uken Google for første gang med et skikkelig respons i konflikten Epic. I et blogginnlegg skriver selskapet at valgfrihet alltid har vært en sentral del av Android, enten det gjelder tastatur, meldingsapper, telefonappen eller app-butikk. 

– Til tross for dette har noen utviklere gitt oss tilbakemeldinger om hvordan de vi gjøre brukeropplevelsen ved installasjonen av en annen app-butikk enda bedre. Som en respons på dette vil vi gjøre endringer i Android 12 som gjør det enda enklere for folk å bruke andre app-butikker på enhetene sine, samtidig som at vi nøye med ikke å kompromittere sikkerhetstiltakene som finnes i Android, skriver Google. 

Nøyaktig hvordan dette skal gjøres, er Google ennå ikke klare til å fortelle. Men det kan innebære at de alternative app-butikkene gjøres tilgjengelige som apper i Google Play.

Android 12 vil for øvrig først bli lansert høsten 2021.

Björn Myreze.
Les også

Norsk bedrift leverer virtuelt TV-studio til Bloomberg

Forsvarer avgiften

Når det gjelder avgiften på 30 prosent av beløpet ved kjøp av apper eller kjøp inne i appene, når de er distribuert gjennom Google Play, så mener Google at dette er rimelig. Selskapet skriver at dette gjør det mulig for det å investere kontinuerlig i plattformen, samtidig som at størrelsen på inntektene henger direkte sammen med suksessen til utviklerne. 

Selskapet har likevel sett behov for å klargjøre språket i betalingspolicyen, slik at den mer eksplisitt forklarer at alle utviklere som selger digitale varer i appene sine, må bruke betalingssystemet i Google Play. 

Gir utviklerne et år

Ifølge Google er det under 3 prosent av utviklerne som tilbyr apper gjennom Google Play, som har solgt digitale varer på denne måten de siste 12 måneden. 97 prosent av disse bruker betalingsfunksjonaliteten i Google Play. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

De resterende, noe utgjør under en promille av alle utviklerne, risikerer ikke å få appene sine kastet ut av Google Play med det aller første. I stedet gis de et år (fram til 30. september 2021) på å legge inn støtte for betalingsfunksjonaliteten i Google Play. Dette gjelder også de berørte av Googles egne apper. 

Google har kunngjort en rekke KI-nyheter til Android, og en av dem skal gjøre tyverisikkerheten mer effektiv.
Les også

Mange KI-nyheter til Android

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.