BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google vil gjøre byene bedre å leve i

Kombinerer «månelandingstankegang» med byutvikling i nytt datterselskap.

Sidewalk Labs er Googles nyeste datterselskap. Selskapet skal forske på og utvikle teknologier og produkter som skal kunne bidra til å forbedre livet i større byer.
Sidewalk Labs er Googles nyeste datterselskap. Selskapet skal forske på og utvikle teknologier og produkter som skal kunne bidra til å forbedre livet i større byer. Bilde: Sidewalk Labs
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2015 - 12:18

Google-sjef Larry Page kunngjorde i går etableringen av et nytt, Google-eid selskap hvor målet er å utvikle løsninger som kan forbedre bylivet for både innbyggere, næringsliv og myndigheter.

Les også: USA imponert over norsk app mot oljesøl 

Sidewalk Labs

Det nye selskapet er etablert i New York. Det heter Sidewalk Labs og ledes av Dan Doctoroff, tidligere toppsjef i Bloomberg og viseborgermester i New York, hvor han hadde ansvaret for økonomisk utvikling og rehabilitering.

Sidewalk Labs skal forsøke å løse eller redusere noen av de største problemene som har blitt skapt på grunn av at mange mennesker lever innenfor relativt begrensede områder. Samtidig flytter stadig flere til byene.

Selv om det har kommet nye teknologier som kan hjelpe innbyggerne i visse situasjoner, for eksempel apper som forteller om trafikkforhold i sanntid, så er det ifølge Sidewalk Labs en rekke utfordringer som det har vist seg å være vanskeligere for myndighetene å løse.

Noen må jo gjøre det: Har ikke gitt opp å forandre verden 

Store utfordringer

Det er disse utfordringene Sidewalk Labs vil forsøke å løse gjennom utvikling av teknologi for overgangen mellom den digitale og den fysiske verdenen.

Dette inkluderer mer effektiv transport, lavere energiforbruk og levekostnader, billigere boliger, redusert forurensning, flere «grønne lunger», tryggere sykkelveier og mye mer.

Spekket med teknologi: Intelligente transportsystemer høyt på ønskelisten 

Avhenger av hveradre

– Men mange urbane utfordringer er knyttet til hverandre. For eksempel påvirker tilgangen på transport de stedene hvor folk velger å bo, noe som påvirker boligprisene, noe som igjen påvirker livskvaliteten, skriver Page.

Han mener man derfor må starte med å få oversikt over det store bildet bestående av de mange faktorene som påvirker bylivet.

– Da kan du utvikle de teknologiene og partnerskapene du trenger for å gjøre en forskjell.

Les også: Google til angrep på døden 

Historisk

Dan Doctoroff i 2012
Dan Doctoroff leder Sidewalk Labs. Bildet er fra hans tid som CEO i Bloomberg. Bilde: Dave Cross
Sidewalk Labs-sjef Doctoroff mener at vi står ved begynnelsen av en historisk omforming av byer.

– På et tidspunkt hvor bekymringene rundt urban utjevning, kostnader, helse og miljø øker, kommer helt nye teknologiendringer til å gjøre byer mer effektive, ansvarlige og fleksible. Vi håper at Sidewalk vi spille en stor rolle innen utvikling av teknologiprodukter, plattformer og avansert infrastruktur som kan implementeres i stor skala i byer omkring i verden, sier Doctoroff i en pressemelding.

Til New York Times sier han at mens store teknologiselskaper ofte tar en ovenfra-og-ned-tilnærming og forsøker å integrere seg i infrastrukturen til en by, vil Sidewalk Labs i stedet forsøke å utvikle teknologiplattformer som kan tas i bruk og bistå i forbindelse med for eksempel administrasjon av energibruk eller endrede pendlervaner.

Doctoroff nevner spesifikt et opplegg i New York for deling av sykler som et tidlig eksempel på teknologiassistert innovasjon innen transport.

Norsk patent: Hvorfor har ingen tenkt på det før? 

Ikke kjernevirksomhet

– Selv om dette er en relativt moderat investering og veldig forskjellig fra Googles kjernevirksomhet, er det et område hvor jeg håper vi virkelig kan forbedre livene til folk, på samme måte som Google[x] og Calico, skriver Page.

– Langsiktige «10X-satsninger» som dette er vanskelig å gjøre for de fleste selskaper, men Sergey [Brin, journ. anm.] og jeg har alltid trodd at dette er viktig. Og ettersom flere og flere mennesker i verden lever, arbeider og bosetter seg i byer, er mulighetene for å forbedre våre urbane omgivelser uendelige. Nå er tiden for å gå ut på gatene og sette i gang, mener Page.

Google er selvfølgelig ikke den eneste teknologigiganten som vil utvikle teknologi for å forbedre livet i byene. I alle fall IBM, Microsoft og Cisco er for lengst i gang med smartby-prosjekter. I Norge har blant annet Stavanger og Oslo et ønske om å ta i bruk slike løsninger.

Smartbyer: Slik skal sensorer og big data ta over styring av byene

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.