Grådighet kan stoppe MPEG-4

Telenor og andre patent-eiere tilknyttet lisensorganisasjonen MPEG LA er for grådige, mener mange. Apple stopper QuickTime og vil presse på for forandringer.

Apple har avslått de foreslåtte lisensbetingelsene fra lisensorganisasjonen MPEG LA, der blant andre Telenor er medlem. Organisasjonen skal sørge for å hanke inn penger for alle som bruker teknologi fra noen av sine medlemmer, og mange har reagert på betingelsene for lisensieringen.

Apple viste frem siste utgave av sin QuickTime-teknologi, som har støtte for MPEG-4, og som også ligger i bunn for filsystemet i standarden. Nå sier de, ifølge News.com, at de vil legge QT6 på is til lisensbetingelsene eventuelt endres. Mange aktører har reagert på lisensbetingelsene, som blant annet innebærer å betale 18 øre per time per videostrøm og i overkant av to kroner per MPEG-4 enkoder eller dekoder man bruker. Mange kritiske røster har meldt seg, blant dem MPEG-4 Industry Forum. Men det er få som kan legge like mye kraft bak protestene som Apple.


De 18 medlemmene av lisensieringsorganisasjonen, blant dem Telenor, håper MPEG LA vil gjøre det lettere å rydde opp i lisenskaoset og la dem få betalt for forskningen de har utført.

Andre har klødd seg litt i hodet over at for eksempel Apple ville måtte punge ut millioner av kroner for å tilby gratis versjoner av sin QuickTime-spiller.

Dermed kan det bli en stund å vente på neste versjon av QuickTime, som etter hvert har spist til seg en større markedsandel fra konkurrentene RealNetworks og Microsoft. RealNetworks har allerede sagt at de vil støtte MPEG-4, mens Microsoft vil bake sin egen kake - selv om de bruker MPEG-4-teknologi i sitt format.

Til toppen