Gratis Internett krever ny type betaling

En amerikansk gigant innen gratis Internett planlegger å kreve gjenytelse fra brukerne.

Gratis Internett eksisterer omtrent i hele den vestlige verden, men en god tjeneste koster penger og et sted må disse komme fra.

Ifølge CNet News har den amerikanske ISPen (Internet Service Provider eller Internett-tilbyder) Juno Online funnet en ny måte å få inn penger for å tilby gratis nett-tilgang for sine brukere.

Ideen går ut på det samme systemet SETI@Home bruker - nemlig distribuert datakraft. I praksis betyr dette at Juno krever at du har maskinen din påslått til enhver tid, og at deres program kjører der. Da vil Juno disponere et enormt antall datamaskiners ledige tid og lagringsplass som de kan leie ut til firmaer og institusjoner som trenger veldig kraftig prosessering, men ikke vil investere i eget utstyr.

Brukeren skal ideelt ikke merke noe tap av ytelse på maskinen sin, da programmet ikke vil stjele ressurser fra lokale brukere, men kun jobbe når den har ressurser til overs. Når dette skjer vil den hente ned en liten mengde data fra en tjener, prosessere denne når den har tid, og så laste den ferdig behandlede informasjonen til tjeneren. Deretter vil den hente nye arbeidsoppgaver når den har kapasitet.

Forgjengeren SETI klarte i løpet av sin tid å behandle utrolige mengder data, og langt mer enn man med dagens datakraft kunne forvente seg av en hvilken som helst superdatamaskin.

- Programvare vil kun kjøre når ingen aktivt bruker datamaskinen. Ideen er å gjøre det usynlig. Programmet vil ikke senke datamaskinytelsen til brukeren, for programmet er kun aktivt når skjermspareren er på, sa Charles E. Ardai, sjef for Juno til CNet.

Et av områdene Juno satser på å selge dette "produktet" til er bio-informatikk, som hjelper forskere å dekode genetisk informasjon som trengs for å bekjempe sykdommer.

- Det kan hende vi vil gjøre dette som et vilkår for å bruke tjenestene våre. Hvis du ønsker noe gratis er dette en av tingene vi må gjøre for å få inn penger til å drive gratistjenestene våre. De som ikke ønsker å stille opp, kan abonnere på hvilken som helst av våre betalingstjenester, sier Ardai videre.

Etter det digitoday erfarer har ingen av de norske leverandørene av gratis Internett lignende planer.

Til toppen