Gratis Linux-vare for Mac

En ivrig Mac-bruker har modifisert Linux-brukernes gratis photoshop-erstatning så den kan kjøre på Apples OS X.

Mange Linux- og Unix-brukere har undret seg på hvordan "deres" applikasjoner vil oppføre seg under Apples nyeste operativsystem OS X - som jo er Unix-basert.

Nå har de fått et slags svar: Ifølge nyhetstjenesten MacAddict har student og Mac-bruker Chris Turkel gått hen og kompilert Linux-miljøets kronjuvel GIMP under OS X.

GIMP, eller GNU Image Manipulation Program, er et billedmanipuleringsprogram laget for Linux. Det sammenliknes ofte med Adobes Photoshop, og har den fordelen at det er gratis.

Turkel har publisert detaljerte instruksjoner på sine nettsider, og all programvare som brukes er gratis. Å få GIMP til å virke under OS X krever endel kommandolinje-fu, men skulle være mulig for den som ikke lar seg skremme av terminalvinduets tekst-input.

Denne ´portingen´ skal virke sånn nogenlunde, men kan blant annet ikke importere eller eksportere jpg- eller tiff-filer.

Man får visst også en mengde feilmeldinger og krasj - og Turkel understreker at portingen må brukes på egen risiko. "The captain has turned off the Seat Belt sign" skriver han på nettsiden sin.

GIMP på OS X er bare et forvarsel om hva man kan vente seg. Det finnes tusenvis av Unix- og Linux-programmer som kan portes til OS X.

Til toppen