FORBRUKERTEKNOLOGI

Gratis nettleser verner mot nettsvindel

Neste versjon av gratis nettleseren Deepnet Explorer vil advare mot «fiskende» nettsteder.

23. nov. 2004 - 11:07

Nettleseren Deepnet Explorer fra det britiske selskapet Deepnet Technologies tilbys gratis fra selskapets nettsted. Det er en moderne nettleser med mange av de samme egenskapene som går igjen i Firefox, med en del viktige og interessante tillegg.

Ifølge ZDNet UK vil Deepnet gjøres tilgjengelig i versjon 3.1 fra 1. desember. Denne utgaven vil ha en helt ny egenskap for å blokkere forsøk på nettsvindel. Nyutviklet teknologi lar nettleseren sjekke hvorvidt et nettsted er det det gir seg ut for å være, og varsle brukeren dersom det finner ut at det er en forfalskning beregnet på å «fiske» etter personopplysninger som så misbrukes.

De siste månedene har nettsvindel ved hjelp av «phishing» økt betraktelig. Det går ut på at svindlere oppretter nettsteder som ser ut som legitime e-handelssteder eller nettbanker, og derfra lurer brukeren til å oppgi personopplysninger.

Deepnet sjekker nettsteder mot en kontinuerlig oppdatert svartliste, samtidig som det også analyserer nettadressen nærmere. Det understrekes at teknologien må betraktes som et hjelpemiddel og at man ikke kan vente at den vil være hundre prosent effektiv i å avsløre alle former for fisking.

I likhet med Firefox og norsk Opera, tilbyr Deepnet et fanebasert («tabbed browsing») grensesnitt slik at man i ett vindu kan ha flere nettsider åpne samtidig. Den har også tatt Operas ide med å la bestemte musbevegelser utført med nedtrykt musknapp, utløse kommandoer av typen «forrige side», «neste side», «frisk opp siden», «steng fane» og så videre. Videre kan det søkes rett fra adresselinjen, det er ordninger for automatisert pålogging og skjemautfylling, og Deepnet kan overta alle bokmerkene fra Internet Explorer.

Interessante tillegg i forhold til andre gratis nettlesere, er innebygget klient for fildelingsnettverket Gnutella, samt en innebygget RSS-leser. RSS (Rich Site Summary) er en ordning som tilbys fra mange nyhetsleverandører – for eksempel digi.no – der alle nye artikler vises med overskrift og ingress, og kan vises i egne faner.

Deepnet skiller seg fra andre nettlesere ved at det ikke tillater tillegg fra tredjepart, så kalte «plugins». Det innebærer nedsatt funksjonalitet på visse områder, samtidig som det verner mot misbruk av plugins for å installere spionvare og andre overvåkere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.